Свет

РУСИ ЗАУЗЕЛИ „НОВИ МАРИЈУПОЉ“, НАЈУТВРЂЕНИЈУ ТАЧКУ УКРАЈИНАЦА НА ИСТОКУ!

Оно што се звало битка за Маријупољ, завршило се. Оно што се зове битка за Донбас је тек почело

Након два месеца позиционих борби за свако село и засеок, руске снаге заузеле су најутврђенију тачку Украјинаца на истоку – место Попасна, наводи се у анализи новинара Александра Киша.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Смештено у средини украјинског распореда и на највећој узвишици од 210 метара која контролише све прилазне путеве и штити комуникације украјинске војске за снабдевање Лисичјанска и Северодоњецка, ово је место од највећег значаја на истоку Украјине.

Недеље и месеци лаганих и спорих покрета руске војске, готово математички прорачунато заузимање једног по једног места, Украјинци и њихови западни саветници исмевали су као доказ руске неспособности да изврше војну операцију. Оно што су западни медији називали руском неспособношћу, било је игра шаха са руске стране.

Комбинација јаких артиљеријских и авијацијских удара, уз копнене операције које су спроводили припадници руских специјалних јединица, ослабиле су украјинску одбрану.

Овог пута Руси су се определили за максималну употебу ватрене моћи и специјалних јединица. Одлучили су се да оштрица сечива њихове офанзиве буду јединице Ваздушнодесантне војске, пребачене из рејона Кијева, јединица морнаричке пешадије, као и специјалаца групе Вагнер – сви они чинили су први ешалон, који је добијао подршку јуришне авијације и артиљерије уз директну ватрену подршку нових биорбених возила “Терминатор” којима је ово прво ватрено крштење. Други ешалон били су специјалци чеченских јединица прекаљених у борби а тек онда јединица редовне војске.

За ваздушну подршку Руси су одредили авионе Су-25 а као директну подршку јединицама на земљи хеликоптери Ми-28 и Ка-52 који требају да ликвидирају сваку течку отпора која остане иза Су-25.

Након пада Попасне, која доминира узвишењем над околним равницама, руска команда одлучила се за једновремено дејство са севера према Северодоњецку и Лисичјанску и ударни пробој из избочине око Попасне који има за задатак да крене у сусрет јединицама са севера и југа, али и да крене у продор ка западу и пресече линије снабдевања према Соледару.

Руси су успели да Укро-западњацима скрену пажњу догађајима око Харкова

У то време припреме операције, Руси су успели да Укро-западњацима скрену пажњу догађајима око Харкова, као и падом Маријупоља. Украјинска команда није обраћала пажњу на избочину код Попасне коју су Руси ојачавали са све више војних јединица.

Дотадашњим позиоционим борбама на овом подручју у које су се Украјинци добро утврдили протеклих година, Украјина је изгубила велики део искусног борбеног састава и са подручја границе са Белорусијом и око Харкова повлачила је иоле способне војне јединице, чак и тероторијалну одбрану са запада Украјине из региона Лавова.

Украјински губици у људству били су све очитији и попуна која је пристизала квалитативно ни квантитативно није успевала да попуни јединице. Уз то напади на линије снабдевања и велики утрошак муниције неискусних украјинских јединица оставили су их без довољно средстава за одбрану.

Украјина је додатно допринела слабљењу својих позиција детињастим покушајима контра-офанзива према Херсону и на подручју Харкова, растеглила је своје јединице на фронту од неколико стотина километара – док су Руси чинили основно правило у ратовању, концентрисање и јачање својих јединица на што мањем подручју уз остављање минималних снага за заштиту других подручја.

Прво је почела офанзива на северном делу фронта, око Северодоњецка. Украјинци су напустили северни део одбране и повукли се на градско подручје – а онда је активирана Попасна- избочина.

Луцидно названа “Цвет Попасне” – неки од Руских команданата је подручје око Попасне назвао “цветом” чији је пупољак сама попана а цветање су отварања латица које су у ствари продори руских јединица ка северу, западу и југу.

Али пад Маријупоља био је изгледа кап која је прелила чашу.

Слике колона украјинских војника које се предају Русима и то не обичних војника, него азоваца, које је Укро-западна пропаганда представљала као непобедиве надљуде, страховито су пољуљале морал украјинских бранилаца у Донбасу.

Тог 12. маја “латице цвета попасне” почеле су да се отварају

Јаки артиљеријски удари и јуриш специјалаца руских снага ударили су на околна места око Попасне ширећи избочину у свим правцима. Наредна два дана Украјинцу су давали отпор али су губили снагу.

19. маја украјинска одбрана је пукла и руске јединице су заузеле насеља уз садејство и других јединица око Попасне почели су да опкољавају оне јединице које су остављене у обручу повљачењем својих другова и заласком руских јединица на њихова места. Украјинске јединице које се нису повукле на време остале су у полуокружењу са великом опасности да буду сасвим окружени.

Према речима самог Зеленског ситуација у Донбасу је веома критична. А како и не би била. Искусни специјалци уз смртоносну подршку хеликоптера Ми-28 који су се изванредно показали у овом сукобу уништавају отпор укрејинских снага. Украјински вапаји и недостатак средстава ПО (против оклопне борбе) и ПВО (противваздушне борбе) борбе говоре да украјинске јединице доживљавају терор са копна и са неба.

Руске снаге у настали процеп око Попасне убацују све више и више свежих снага, док Украјина једноставно не може томе да парира јер је све резерве потрошила на бесмислене “контраофанзиве” на другим деловима фронта.

Главни циљ продора ка западо од Попасне је заузимање Соледара као и Бахмута (Артемовска) који су чворишта комуникација ка свим осталим украјинским јединицама и тиме ће се затворити неких 20.000 украјинских јединица у неколико мањих “котлова” чијим падом ће пад Маријупоља изгледати као безначајно мали. Ка том циљу крећу се механизоване јединице предвођене ваздушнодесантним снагама а ка северу се крећу јединице руске морнаричке пешадије. Тренутно су руске јединице на предграђу Соледара који се климаво држи.

Његовим падом отворен ће бити пут ка Бахмуту и главном чворишту Украјинаца

На северном делу фронта око Северодоњецка, украјинске снаге се повлаће све више у град, а Руси су га ставили у скоро потпуно окружење, док су руски специјалци дигли у ваздух како би се спречило њихово повлачење ка Лисичјанску који је одмах на југу, пар километара.

Иако влада медијска манипулација на Западу, и њихови и украјински медији признају да се њихове јединице повлаче у Донбасу. По изјавама очевидаца, украјинцису под сталним нападима, недостаје им и људство и артиљерија а руска офанзива се наставља.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Курир