Русија

РУСИЈА БЛОКИРАЛА УКРАЈИНСКЕ ЛУКЕ, А ТАМО ЈЕ НЕШТО ШТО ЧЕКАЈУ ЕВРОПА, АЗИЈА, АФРИКА

Украјина би могла да изгуби неколико десетина милиона тона житарица због руске блокаде лука на Црном мору, што би могло да изазове кризу у снабдевању храном која би погодила и Европу, Азију и Африку, изјавио је данас председник Украјине Володимир Зеленски

„Русија не допушта бродовима да улазе или излазе, јер контролише Црно море. Москва жели потпуну економску блокаду наше земље“, казао је Зеленски у програму аустралијског програма „60 минута“, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјина је велики извозник житарица и осталих прехрамбених производа, као и метала.

Подсетимо, генерал-пуковник Михаил Мизинцев, начелник руског Центра за контролу националне одбране, изјавио је у петак да су украјинске власти извезле 20 милиона тона житарица и меса домаћих животиња у Румунију упркос несташици хране у земљи, а заузврат су добили страно оружје и муницију, рекао је .

„Према доступним обавештајним подацима, украјинске власти организовале су масовни свакодневни извоз жита, кукуруза, уљане репице и меса домаћих животиња друмским и железничким путем, као и баржама из луке Измаил на Дунаву у Румунију“, рекао је Мизинцев новинарима, преноси ТАС С.

До данас, како тврди, Украјина је извезла 20 милиона тона хране.

„У замену за ове пољопривредне производе, истом рутом у Украјину стиже страно наоружање и муниција“, рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг