Русија

РУСИЈА ПРЕКИНУЛА ИСПОРУКУ СТРУЈЕ

Руски извоз електричне енергије у Финску сведен је на нулу, показују данашњи подаци финског оператера система за пренос енергије Фингрида, након што је руска компанија Интер РАО најавила прошле недеље да ће прекинути испоруке јер Финска није платила рачун

Како преноси Ројтерс, Интер РАО је саопштио у петак да ће од суботе у 1:00 х после поноћи по локалном времену престати да извози струју у Финску „до даљег“ јер није измирен рачун за струју која је од 6. маја продата преко паневропске берзе Норд Пул.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доток руске електричне енергије у Финску је пао рано у суботу са 87 мегавата на нулу, према подацима Фингрида.

Фински мрежни оператер је навео у суботу да руске испоруке може да надокнади куповином шведске електричне енергије и повећањем домаће производње, те да је обустава руских испорука настала због мера ограничења плаћања које су увеле западне земље.

„Због ових ограничења плаћања за испоручену руску електричну енергију више се не могу извршавати. Суспензија је стога више последица, а не руска контрамера“, навели су Фингрида.

Фински оператер, према чијим подацима Русија учествује са око 10 посто у подмиривању укупне потрошње струје у Финској, саопштио је прошлог месеца да се припремио за могућност да Русија смањи испоруке електричне енергије ограничавањем капацитета преноса за трећину, додаје британска агенција.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг