Русија

РУСИЈА ПРИЗНАЛА – КОРИСТИ НОВО СТРАШНО ОРУЖЈЕ У УКРАЈИНИ!

Русија признала, реч је о ракети ТОС-2 Тосочка, која је термобарична односно вакуумска ракета.

Руска војска у области Харков користи своје најновије вишецевне ракетне бацаче, оружје које се може описати као „огромни бацач пламена“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима високог званичника руске војске, који је рекао руској агенцији ТАСС, реч је о ракети ТОС-2 Тосочка, која је термобарична односно вакуумска ракета.

Она ствара огромне експлозије запаљењем плина приликом детонације, при чему исисава кисеоник из погођеног подручја, преноси ББЦ. ТОС-2 „Тосочка“ је наследник система ТОС-1А „Солцепек“ са побољшаним тактичко-техничким карактеристикама. За разлику од свог претходника, направљена је на платформи возила „Урал“ са повећаном носивошћу и способношћу за проходност.

Има повећани домет лансирања невођених ракета. Усмеравање, гађање и контрола ватре код ТОС-2 су потпуно аутоматизовани. Осим тога, ТОС-2 је опремљен електронским системом заштите од високо прецизног оружја.

Подсећамо, Украјина је прошле недеље оптужила Русију да су њене снаге, на шести дан инвазије, на украјинском тлу искористиле термобарично оружје, познато и као вакуум бомба.

„Данас су користили вакуум бомбу, што је заправо забрањено Женевском конвенцијом“, рекла је новинарима прошле недеље украјинска амбасадорка у Сједињеним Државама Оксана Маркарова након што је напустила састанак са америчким конгресменима у Вашингтону.

Русија је раније потврдила да користи и ракете ТОС-1 Сончепјок (сјајно сунце) против украјинских циљева у Донбасу.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО