Русија

Русија разочарана потезом Хрватске

Москва — Москва је разочарана одлуком владе у Љубљани да предузме „неоправдане непријатељске кораке“ и разбије“ билатералне везе упркос историјској логици развоја“.

Русија је разочарана и непријатељским поступцима власти у Хрватској последњих месеци, али се нада да ће се вратити на обострано корисну сарадњу, саопштило је у среду руско Министарство спољних послова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саопштење је издато поводом 30. годишњице успостављања дипломатских веза Москве са Хрватском и Словенијом, које Москва такође оптужује за „разбијање билатералних веза“.

Хрватска и Словенија осудиле су руску инвазију на Украјину и придружиле се европским санкцијама против Москве. У оквиру мера, Загреб је у априлу протерао 18 руских дипломата и шест чланова административног особља.

„Жалосно је што су хрватске власти последњих месеци заузеле веома непријатељски став према Русији, оштро одступајући од постигнутог квалитета наших билатералних веза, уништавајући њихове темеље и наношећи озбиљну штету темељним интересима две земље“, наводи се у саопштењу.

„Уверени смо да је овакав деструктиван приступ безперспективан и погубан“, кажу на Смољенском тргу.

Руска дипломатија је сигурна да ће у Загребу превладати разум и да ће се „Хрватска вратити на пут конструктивног дијалога и обострано корисне сарадње засноване, између осталог, на свести о геополитичкој реалности и истинским националним интересима“.

Говорећи о Словенији, Москва је разочарана одлуком владе у Љубљани да предузме „неоправдане непријатељске кораке“ у циљу „разбијања билатералних веза упркос историјској логици њиховог развоја“.

„Уверени смо да ће таква политика словеначких власти, која је супротна истинским интересима наших пријатељских народа, на крају уступити место уравнотеженој позицији природној за руско-словеначке односе“, саопштило је руско Министарство спољних послова.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92