Регион

Русија се спрема да удари на најслабију тачку британске одбране

Русија је свесна постојања озбиљне стратешке рањивости у британској одбрани и може покушати да удари на њу. Ово мишљење дели и међународни стручњак за безбедност Брендон Вајхерт.

Последњих месеци односи Русије и западних земаља су се нагло погоршали, а појавила се бојазан да би конфронтација могла да прерасте у директан сукоб страна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Брендона Вајхерта, у случају ескалације ситуације, Руска Федерација може покушати да удари на најслабију тачку у одбрани Британије. Ово преноси Дејли Експрес.

„Око 60 подморских каблова повезује Велику Британију са остатком света и изузетно су рањиви на нападе из Русије“, рекао је експерт.

Већина глобалних интерконтиненталних података се преноси преко подморских мрежних каблова положених дуж дна океана. Значајан део ових комуникационих објеката пролази у непосредној близини британске обале, а заправо нису ни на који начин заштићени.

Брендон Вајхерт верује да би се, како се односи између Лондона и Москве буду погоршавали, Русија могла укључити у подухват онеспособљавања мрежних каблова.

Велику забринутост у Британији изазвали су прошлогодишњи маневри руског истраживачког брода Јантар у водама где подморски каблови пролазе у близини Ирске.

Верује се, да на овом броду постоји посебна опрема помоћу које се може организовати саботажа, на местима где су постављене подводне комуникације, и са њима водити извиђачке активности.

„Велика Британија је изузетно рањива на ову врсту напада“, рекао је извор за Дејли Експрес.

Брендон Вајчерт је изјавио да би оштећење подморских каблова представљало озбиљан проблем не само за Велику Британију, већ и за целу Европу.

Огроман регион би био ефективно одсечен од комуникације са спољним светом.

Једини начин да се ова инфраструктура заштити је да се врше редовне патроле бродова у њеној близини, али британска морнарица посвећује мало времена решавању оваквих задатака.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srpskidnevnik.com