Свет

Руски амбасадор ХИТНО позван на разговор због Лаврова! „ОВО ЈЕ НЕОПРОСТИВО“

Званични Јерусалим протестује због изјаве Сергеја Лаврова да је „Хитлер имао јеврејске крви“.

Министар спољних послова Јаир Лапид осудио је изјаву свог руског колегу Сергеја Лаврова који је рекао да је нацистички лидер Адолф Хитлер “имао јеврејску крв“ и да су Јевреји међу најгорим антисемитима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лавров је то рекао током интервјуа за италијанску телевизију, у којем је тврдио да јеврејство украјинског председника Володимира Зеленског није поткопало тврдње Русије да је њена инвазија на Украјину имала за циљ да “денацификује“ земљу.

„Ово је неопростив и скандалозан коментар, ужасна историјска грешка и очекујемо извињење. Јевреји се нису убили у Холокаусту. Најнижи облик расизма према Јеврејима је окривљавање самих Јевреја за антисемитизам”, рекао је Лапид.

Упорне теорије завере да је нацистички вођа Адолф Хитлер имао јеврејско порекло које је можда мотивисало његов антисемитизам и убиство шест милиона Јевреја, историчари су у више наврата раскринкавали. Лапид је рекао да ће руски амбасадор Анатолиј Викторов бити позван на “не тако лак разговор“. Према наводима Министарства спољних послова, Викторов је позван на „разговор о разјашњењу“, наводи The Times of Israel.

“Јутрос је достигнут нови минимум антисемитизма“, написао је на Твитеру заменик министра спољних послова Идан Рол, који је рекао да су Лавровљеве изјаве део “узнемирујућег тренда омаловажавања Холокауста“ од стране руских лидера усред инвазије на Украјину.

Одговор Министарства спољних послова уследио је након што је неколико других чланова израелске владе осудило ту примедбу. Министар комуникација Јоаз Хендел назвао је Лавровљеве коментаре “заблудним“ и рекао да они имају за циљ да оправдају “ужасне ствари“ које Русија ради у Украјини.

“Да будемо историјски тачни: Хитлер није имао јеврејску крв и оно што се дешава у Украјини је нечувено“, рекао је он, а преноси The Times of Israel.

Хендел је напоменуо да је Израелски национални дан сец́ања на Холокауст био прошле недеље.

“Оцрњивање Холокауста је нешто што нисам вољан да прихватим и ништа не би требало да се пореди са делима нациста“, рекао је он.

Министар за питања дијаспоре Нахман Шај позвао је Лаврова да “одмах“ повуче коментар.

„Хитлер није имао ‘јеврејску крв’ и понављање ове одвратне лажи ставља кривицу за најгори антисемитски злочин у историји на Јевреје.

Окривљавање Јевреја за злочине над Јеврејима је суштински антисемитско”, рекао је он, преноси The Times of Israel.

Израел је избегавао да се превише блиско придружи било којој страни откако су руске трупе извршиле инвазију на Украјину 24. фебруара. То је једна од ретких земаља која одржава релативно добре односе и са Украјином, западном демократијом, и са Русијом. Међутим, реторика која долази из Јерусалима променила се након извештаја о раширеним убиствима цивила од стране Руса, при чему је Лапид прошлог месеца експлицитно оптужио Русију за ратне злочине. Москва је такође недавно јавно критиковала Јерусалим због његове одлуке да Кијеву испоручи одбрамбену опрему.

Министар јавне безбедности Омер Барлев рекао је да Лавровљеви коментари “шкоде сећању“ на оне које су убили нацисти.

“Они такође стварају опасну лажну еквивалентност која се заснива на антисемитским лажима, на начин који подстиче ширење лажног наратива и који може довести до таласа антисемитизма према Јеврејима широм света, посебно у Русији”, рекао је он.

Израелски музеј Холокауста “Јад Вашем” такође је осудио Лавровљеве коментаре у недељу увече као “лажне, варљиве и опасне, и вредне сваке осуде“. Меморијал Холокауста и друге групе које представљају преживеле раније су осудиле руску тврдњу да Украјина треба да буде „денацификована“, рекавши да “није заснована на чињеницама, да искривљује и банализује Холокауст, и ми то жалимо“.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО