Свет

СЛОВЕНИЈА НА УДАРУ РУСИЈЕ: Москва се одлучила на радикалан потез

Отправник послова Словеније у Русији позван је у руско Министарство спољних послова где му је уручена нота у којој се тражи смањење броја дипломатског особља словеначке амбасаде у Москви за четири особе, због непријатељских потеза Љубљане, саопштило је Министарство.

– Као одговор на непријатељске кораке које је Љубљана раније предузела у вези са смањењем броја запослених у руском дипломатском представништву и погоршања услова његовог рада, словеначком дипломати је уручена нота са захтевом да се у року од 10 дана смањи број дипломатског особља амбасаде Словеније у Москви за четири особе – наводи се у саопштењу МИП-а Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска страна је уложила протест у вези са покушајима да се Русија окриви за ратне злочине у Украјини и због пружања војне помоћи неонацистичком режиму у Кијеву. У наведеном периоду четири представника дипломатског особља амбасаде морају да напусте Москву.

Поред тога, руски спољнополитички ресор додаје да је “на основу принципа реципроцитета такође донета одлука да се прилагоде услови рада словеначког дипломатског представништва, узимајући у обзир стварни положај у којем се нашла наша амбасада у Љубљани”.

Након покретања специјалне војне операције у Украјини, бројне европске земље су саопштиле да протерују руске дипломате, међу којима су балтичке земље, Словенија, Немачка, Француска, Италија, Шпанија, Шведска, Данска и Румунија, Хрватска, Црна Гора и друге.

С тим у вези, Москва је обећала адекватан одговор.

Извор: srbijadanas.com