Свет

Шок сазнање од којег се ЕУ неће дуго опоравити

Сада нема добављача који би дугорочно могли да замене снабдевање европским земљама природним гасом из Русије, пише француски лист Monde diplomatique.

Како наводи публикација, Норвешка , Холандија , Алжир и други добављачи у Европи већ дуже време нису у стању да задовоље повећану потражњу за плавим горивом и могу да делују само као резервни продавци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Жеља Европљана да окрену леђа Москви упада у устаљени поредак ствари у сектору нафте и гаса, који ће бити тешко променити онолико брзо колико би то захтевао скори ембарго“, пише лист.

Истиче се да Европа не може да рачуна на испоруке гаса из Либије због грађанског рата који је у току, док Египат не планира да постане добављач због опрезности у односима са Русијом .

„Удаљена географска локација других произвођача, као што су Нигерија или Ангола, у комбинацији са различитим степеном застарелости њихових капацитета, не дозвољава им да постану поуздана замена за Русију“, наводи се у чланку.

Аутори Монде дипломатиqуе сугеришу да Сједињене Државе планирају да искористе ову ситуацију са очекивањем да повећају снабдевање европским земљама својим компримованим природним гасом.

Москва је од 1. априла почела да прима уплате за плаћање гаса од непријатељских држава у рубљама како би се извукла из обрачуна у доларима и еврима.

Председник Владимир Путин је појаснио да ће се одбијање пословања у руској валути сматрати неиспуњењем обавеза по уговорима.

Гаспром је од 27. априла обуставио извоз горива у Бугарску и Пољску због неплаћања. Истовремено, компанија је упозорила да ће смањити транзит ка другим земљама ако Софија и Варшава почну илегално узимање горива.

После почетка руске специјалне операције демилитаризације и денацификације Украјине, Запад је појачао санкциони притисак на Москву.

Многе земље су најавиле замрзавање руске имовине, а позиви да се напусте енергенти су све гласнији.

Све се то већ претворило у проблеме за САД и Европу, што је изазвало повећање цена горива и хране.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

Ознаке