Свет

Шокантан третман украјинских избеглица у Великој Британији, многи завршили на улици!

Показало се да украјинске породице које стижу у Велику Британију у оквиру програма „Домови за Украјину“ све чешће завршавају као бескућници након свађе са својим домаћинима.

Све већи број избеглица се појављује у локалним саветима након што им је дат само један дан обавештења да пронађу нове спонзоре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једна жена тврди да јој је речено да оде путем СМС-а, док је други британски домаћин пропустио да каже породици да је строга вегетаријанка која не дозвољава месо у кући, пре него што је породици рекла да оде „што је пре могуће“.

Добротворне организације страхују да би цео систем могао да се ‘сруши’ јер домаћини, од којих већина има најбоље намере, не успеју да схвате огромну величину задатка.

Многе породице су трауматизоване, са извештајима о украјинској деци која су пала на под након што су чула гласне звукове, погрешно их сматрајући бомбама.

Такође постоји забринутост да би могао постојати велики притисак да се избеглице поново сместе након што остану са домаћинима током минималног шестомесечног периода који налаже шема.

Влада сада наводно ради на услузи ‘поновног усклађивања’ како би Украјинцима пронашла нове спонзоре ако и када буде потребно, извештава Обсервер.

Више од 26.000 Украјинаца стигло је из источноевропске нације преко владине шеме Домови за Украјину, али су се многи нашли у опасности након што су се посвађали са својим домаћинима, од којих су се многи повезали на друштвеним мрежама.

Сара Нејтан, суоснивач организације Рефјуџиз ет Хоум, рекла је за МаилОнлине да је њена организација помогла бројним Украјинцима након што су се њихови контакти са домаћинима прекинули.

Рекла је: „Угостили смо једну жену чији је претходни домаћин сматрао да је очекивање подршке (пријављивање за све бенефиције/ГП/ЕСОЛ итд.) превише, плус смештај је био премали за дужи боравак.

„И чуо сам за још један на састанку прошле недеље где је домаћин замолио жену и њену ћерку да оду без претходног обавештења.“

„Мислим да је један проблем то што домаћини могу пожурити у то не схватајући колика је велика обавеза да делите свој дом најмање шест месеци.“

Једна мајка, по имену Олга, и њен трогодишњи син Никита избачени су из дома њиховог домаћина у Рагбију након што је њен малишан уплашио једно од друге деце.

Она је за данашњи програм Би-Би-Сија радија 4 рекла: „Наша деца су се играла у истој просторији, а моје дете је уплашило њеног старијег сина. Њено дете није хтело да га пусти из собе“.

„Она [домаћин] ми је написала поруку у преводиоцу и рекла да јој је жао и да је одлучила да позове локални савет и да ћемо морати да одемо да нађемо другог спонзора.“

„Жао ми је због свог сина. Не знам колико ће времена требати да се пронађе нови спонзор.’

Мајку и сина сместио је локални савет у хостел, који је рекао да тражи нову породицу спонзора за пар.

Влада је за Би-Би-Си рекла да су само мали број Украјинаца тражили да оду од својих спонзора.

Међутим, када се то догоди, то врши притисак на локалне савете да их врате у домове.

Удружење локалне самоуправе саопштило је да је дошло до ‘забрињавајућег пораста’ броја Украјинаца који остају без крова над главом.

Председавајући Џон Џејмсон је рекао: „Имамо дужност према украјинским избеглицама као и према било коме, што значи да морамо да их нађемо негде да остану.

„Краткорочно ће то бити хотел, али онда морамо да нађемо дом.“

Долази док су друштвени медији препуни других примера спонзора који одбацују своје госте избеглице.

Једна жена тврди да јој је преко СМС поруке речено да оде.

44-годишњи економиста дошао је у Лондон преко програма Домова за Украјинце.

Она је на Фејсбук страници написала: ‘Мој спонзор је одлучио да ме, неочекивано, опозове, обавестивши ме СМС-ом без икаквог договора са мном… Тако да тражим новог спонзора и нови смештај.’

Други пост гласи: ‘Хитно… једну украјинску породицу је буквално избацио на улицу њихов спонзор.’

Један је тврдио: ‘Домаћини траже од једне породице у мом граду да оде’, док је други рекао: ‘Само је све кренуло наопако.’

„Спонзор стално пуши у кући, породица је под стресом и плаче“, рекао је други.

Марта Мулиак, која је угостила неколико украјинских породица од почетка рата и председава 1. Лондон Пласт, украјинске извиђачке групе, рекла је за Гардијан да шема домова за Украјину „има много проблема и да ће на крају довести до потпуног краха ‘.

Јулиа Скубенко није знала шта да очекује када је објавила на Фејсбук групи у очајничкој нади да ће наћи домаћина у Великој Британији.

Делећи своју слику насмејане, рекла је за 18.000 чланова групе да никада није ни замислила да ће ‘бити принуђена да се пресели у Енглеску…. [али] морам да почнем изнова’.

Ова 30-годишњакиња је поделила везе до својих профила на друштвеним мрежама и свог броја мобилног телефона.

Скубенко, која се преселила у Кијев из сиромашног села и покренула сопствени посао чишћења, рекла је да воли јахање, плес и читање, и да би ‘се нашла на њој стопала што је пре могуће ако нађе спонзора који ће јој помоћи да се постави у УК.

Али заједно са изливом великодушности, госпођица Скубенко – која је сада нашла домаћина – била је бомбардована порукама слободних мушкараца који су јој нудили собу, а неки су тражили „брак“.

Када је једном мушкарцу рекла да је занимају само куће са женама које тамо живе, он је написао: „Штета, могли смо да оснујемо породицу.“ Други је тврдио да поседује нафтну компанију и банку и понудио се да је запосли као њену ‘помоћницу’.

Она је рекла да не верује да ови мушкарци ‘пишу из саосећања’, додајући: ‘Забринута сам за девојке из моје земље.’

„Многи људи кажу: „Наравно да могу да дам собу Украјинцу“. Али онда рачуни, трошкови хране – људи можда о томе не размишљају док не дођу.’

Портпарол Одељења за подизање нивоа, становање и заједнице рекао је: „Не признајемо ове захтеве – више од 46.100 људи је стигло кроз оба украјинска програма и велика већина њих се добро настањује.

„Постоје строге мере заштите за шему домова за Украјину и, према извештајима савета, врло мали број ових спонзорстава се распада. Тамо где то раде, савети су у могућности да пруже подршку или пронађу прикладнијег спонзора.’

То долази након што је у извештају раније овог месеца утврђено да су мушкарци грабљивици експлоатисали избегличку шему Домова за Украјину како би угостили неудате и рањиве жене које беже од Путинове инвазије, при чему су „30% спонзора у Великој Британији мушкарци старији од 40 година“.

Мушкарци са досјеима о породичном злостављању или насиљу наводно су слали поруке слободним Украјинкама у 20-им и 30-им годинама на Фејсбук групама које су посебно успостављене за повезивање спонзора и домаћина.

Утврђено је да су други домови потпуно неприкладни за Украјинце који беже од руских бомби, а једна мајка двоје деце тврди да се очекивало да цела њена породица спава у једној малој пријемној соби поред кухиње – упркос томе што је очекивала одвојене спаваће собе.

Она је додала да је имање било испуњено нацистичким сликама и совјетским симболима, рекавши за Би-Би-Си: „Не осећам се сигурно“.

Агенција УН за избеглице је прошлог месеца упозорила на „све већи број извештаја да се украјинске жене осећају у опасности од својих спонзора“.

УНХЦР је позвао на „потребу за адекватним заштитним мерама и мерама провере против експлоатације, као и на адекватну подршку спонзорима“.

Влада Бориса Џонсона објавила је у марту да ће програм омогућити свакоме у Енглеској да угости породицу или појединца, ако пристане на проверу стамбеног простора и кривичних досијеа.

Као одговор, локалне мреже подршке и појединци основали су бројне Фејсбук групе – и оне су постале један од главних начина повезивања украјинских породица и британских спонзора.

И сматра се да се неки савети боре са недостатком ресурса за правилно настањене избеглице.

Званичник британске владе рекао је за Би-Би-Си да су на снази мере заштите, укључујући ‘безбедност матичне канцеларије и проверу прошлости свих спонзора пре издавања визе’ и најмање једну посету савета имовини спонзора.

На једној Фејсбук групи која је основана да помогне украјинским избеглицама, ББЦ Невс је пронашао потенцијалног спонзора који изгледа да живи у једнособном стану и објављује више понуда да угости младе жене. Тврди се да је вишеструко осуђиван, укључујући и за провалу и тучњаву.

Полицијски записи наводно показују да је пријављен зато што је наводно носио самострел и претио бившем партнеру, иако се верује да нису предузете даље радње.

Други мушкарац, у Манчестеру, придружио се неколико Фацебоок група и нудио је слободну собу низу младих, неудатих, Украјинки. Такође је био члан сајта за упознавање под називом Сингле Украиниан Вомен.

Није познато да ли је било који од ових мушкараца одобрен у оквиру програма Домови за Украјину

Савети треба да одобре сваку имовину и заврше провере услуге откривања и забране (ДБС) свих потенцијалних домаћина за које знају, укључујући и оне који контактирају преко Фејсбука.

Али основне ДБС провере су ограничене, а појачане провере се захтевају само ако су укључена деца.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Daily Mail