Свет

ШОКАНТНА ПОРУКА! Бајден говорио о Трећем светском рату и слању америчких трупа

Фото: Јутјуб

Амерички председник Џо Бајден истакао је да је рат у Украјини „историјска преломна тачка која долази на сваких шест или осам генерација“.

Бајден је посетио компанију „Локид Мартин“ која производи противтенковске ракетне системе ФГМ-148 Џавелин, оружје које је помогло Украјини у борби против руске инвазије, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је том приликом описао улогу САД у сукобу у Украјини као вођење прве „праве цивилизацијске“ борбе против Русије и Кине.

Бајден је обећао и да ће Америка послати Кијеву нову помоћ у вредности од више милијарди долара, преноси РТ.

– Налазимо се на преломној тачки историје. Долази отприлике на сваких шест или осам генерација – рекао је Бајден, додајући да се ствари мењају тако брзо да Америка мора да држи контролу.

– Постоји стална битка између аутократије и демократије – рекао је он, говорећи о Кини и Русији као о непријатељима наводних западних „демократија“. Сукоб у Украјини, додао је он, је „прва права битка“ у овом сукобу цивилизација.

Министар одбране Лојд Остин је недавно изјавио да „желимо да видимо Русију ослабљену до те мере да не може да уради ствари које је урадила у инвазији на Украјину“, а сам Бајден је у неколико наврата позвао на промену режима у Москви, преноси РТ.

Бајден је такође у уторак рекао радницима у Локид Мартину да америчке пошиљке оружја „омогућавају украјинском народу да се брани, а да ми не морамо да ризикујемо да уђемо у трећи светски рат слањем америчких војника“.

Председник САД је затражио додатних 33 милијарде долара за војну помоћ Украјини. Бајден је такође рекао радницима у фабрици да украјински родитељи своју новорођену децу називају „Џавелин или Џевелина“ у част ракета америчке производње, пише Мондо. Ову тврдњу првобитно је прошлог месеца изнео украјински новинар и неонацистички припадник пука Азов Иља Пономаренко, пренео је РТ.

Сједињене Државе су послале у Украјину оружје у вредности од 3,4 милијарде долара од почетка руске инвазије 24. фебруара, укључујући хаубице, противавионске системе Стингер, ручне противтенковске системе, муницију и панцире.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс