Свет

Шокантне тврдње: „НЕШТО ЋЕ СЕ СИГУРНО ДОГОДИТИ НА ДАН ПОБЕДЕ, МИСЛИМ ДА ЗНАМ И ШТА…“

Москва се припрема за традиционалну војну параду поводом Дана победе, а западни медији, у међувремену, нагађаја о следећем потезу руског председника Владимира Путина

– Сви очекују да ће се нешто догодити 9. маја – и Путинови непријатељи и његове присталице. А управо та очекивања створила су вакуум који сад треба да се попуни. Ако се то не догоди, Путин ће политички изгубити – сматра у интервјуу за ББЦ политички стручњак Абас Гаљамов, који је некада писао говоре за руског председника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нагађања да би Путин могао да објавили „светски рат“ морао је и сам Кремљ да демантује. Саопштено је да је потпуна бесмислица информација да би руски председник у понедељак могао да објави рат Украјини, или чак Западу, као и да би могао да прогласи општу мобилизацију у земљи.

Међутим, многи стручњаци мисле да ће Путин, у најмању руку, све територијалне добитке у источној Украјини у понедељак представити као победу. Гаљамов за ББЦ предвиђа да ће руски председник Украјини поставити ултиматум – или дођите за преговарачки стол или се борите и суочите с претњом тактичког нуклеарног оружја.

– Једини начин на који Путин сад може да победи – јер сигурно ће изгубити ако овако настави – јесте стварање утиска о себи као апсолутно лудом типу. Он жели да се западни лидери и светска јавност уплаше, да почну звати Володимира Зеленског и кажу му: ‘Доста је сад, хајде да прекинемно ово. Оди за преговарачки сто и пристани на барем неке од захтева које Русија поставља. Јер ми смо спремни да вам помогнемо, али нисмо спремни да умремо због вас – рекао је Абас Гаљамов.

Додаје и како му се чини да „Путин дубоко жали због инвазије из које сад покушава пронаћи излаз, а да притом не испадне слабић“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/BBC