Регион

„СПРЕЧИЛИ СМО АТОМСКУ БОМБУ“ Огласио се Орбан

Фото: Јутјуб

Европска унија ће увести нафтни ембарго Русији, а Мађарска је успела да добије изузеће.

Европска унија ће увести нафтни ембарго Русији, али уз значајна ограничења због отпора Мађарске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, упркос томе председник Европског савета говори о максималном притиску на Русију, пише Дојче веле.

На састанку председника и влада Европске уније, међутим, постигнут је компромис о планираном увођењу нафтног ембарга против Русије.

Забрана увоза ће утицати на више од две трећине испорука руске нафте у ЕУ, изјавио је синоћ председник Европског савета Шарл Мишел током самита ЕУ у Бриселу. Белгијанац је на Твитеру проговорио о „максималном притиску на Русију“ да оконча рат против Украјине.

Према речима дипломата, компромисом је предвиђено да се, на захтев Мађарске, прво спречи транспорт руске нафте морским путем. За сада је могућ транспорт руске нафте кроз постојеће нафтоводе. Мађарска ће тако и даље моћи да увози руску нафту преко нафтовода „Дружба“.

– Није јасно колико ће изузеће трајати, али то је победа мађарског премијера Виктора Орбана, човека за кога се зна да има релативно топле односе са руским председником Владимиром Путином. Чини се да је испуњен још један Орбанов захтев, а то је приступ руској нафти на друге начине ако се нешто деси са нафтоводом. Планове сада треба да потпишу амбасадори да би били званично усвојени – пише Би-Би-Си.

На гасовод су прикључене и рафинерије у источној Немачкој, Пољској, Словачкој и Чешкој. Немачка и Пољска су, међутим, већ ставиле до знања да не желе да профитирају од изузетка који важи за транспорт нафте цевоводом. Повлачењем Немачке и Пољске, Русија би следеће године у Европску унију могла да прода само десетину уобичајене количине нафте која долази из Русије.

Према подацима Европског института Бригел, донедавно су чланице ЕУ трошиле око 450 милиона евра дневно на нафту из Русије.

Пре компромиса, једнонедељни састанак шефова држава и влада ЕУ у Бриселу упозорио је на њену тешку зависност од руске нафте и блокирао ембарго. Ово је било важно и зато што је део читавог пакета санкција.

Поред ембарга на нафту, он предвиђа искључење највеће руске банке Сбербанке из СВИФТ система за међународне трансакције новца. Поред тога, Европска унија ће забранити емитовање руских државних медија Русија 24, РТР Планета и ТВ Центар.

Мађарски премијер Виктор Орбан поздравио је компромис о нафтном ембаргу.

– Породице вечерас могу мирно да спавају, спречили смо идеју да нам дигну косу на глави – рекао је Орбан у видео поруци преко Фејсбука.

– Потпуна забрана увоза руске нафте била би „за Мађарску неподношљива као атомска бомба“ – рекао је Орбан и додао да је успео да то спречи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com