Србија

СПРЕМАМО ВЕЛИКЕ СТВАРИ ЗА ГРАЂАНЕ! Огласио се Вучић

Спремамо велике ствари за грађане Србије, Албаније и Северне Македоније, поручио је данас председник Александар Вучић, након разговора са партнерима из те две земље о даљем развоју сарадње у оквиру иницијтиве „Отворени Балкан“.

– Отворени Балкан је најбоља иницијатива за народе Балкана. Спремамо велике ствари за грађане Србије, Албаније и Северне Македоније – поручио је Вучић на инстаграму, уз фотографије са видео конференције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Састанку су присуствовали и министар финансија Синиша Мали, министарка трговине Татјана Матић, председник ПКС Марко Чадеж.

Почетком јуна очекује се састанак у оквиру „Отвореног Балкана“, у Охирду, којем ће, како је и сам најавио, присуствовати и премијер Црне Горе Дритан Абазовић.

Подсетимо, Иницијатива „Отворени Балкан“, која се у почетку звала „Мали Шенген“, основана је октобра 2019. године.

Покретачи ове иницијативе су председник Србије Александар Вучић, премијер Албаније Еди Рама и премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Од тренутка када је „Отворени Балкан“ представљен званична Црна Гора, тада са Владом Демократске партије социјалиста (ДПС) одбијала је уцешце у овој регионалној иницијативи.

Босна и Херцеговина не подржава ову иницијативу.

У оквиру иницијативе договорено је да од 1. јануара 2023. буду укинуте границне контроле измеду Србије, Северне Македоније и Албаније.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс