Русија

ШТА ЋЕ БИТИ СА РУСИЈОМ НАКОН РАТА У УКРАЈИНИ? Прети им…

Фото: Јутјуб

Никола Перишић из Центра за друштвена истраживања и Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака Србије истакли су да након рата у Украјини сигурно свет неће изгледати исто.

– Дефинитивно ЕУ има проблем у свом функционисању, јер постоји блокирање одређених држава, које се не слажу са тим да се уведу санкције Русији. Још од 2014. се Русија суочава са санкцијама и већ осам година живе под њима. Они су имали одређени период да своју економију ускладе са тим. Њима су рафови пуни. САД ће покушати да утичу и на ЕУ по питању тих санкција и то је велики повратак САД-а у Европу. Још увек није јасно шта ће те санкције подразумевати, али је свакако доста лакше САД-у као једној држави да уведе санкције, него Европи која се састоји од више држава – каже Никола Перишић из Центра за друштвена истраживања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да хитно прикључивање земљама Европске уније не значи и сва права која

– То би било ограничено. Прича се о државама западног Балкана, које би ушле у ЕУ по хитном поступку, али њихово деловање унутар ЕУ би било ограничено. ЕУ жели да их придобије, као нпр. Србија која је и даље недефинисана у светском поретку. Доминантна је америчка шапа у Европи. Сматрало се да би ЕУ имала примат у овом сукобу, али заправо није тако, Америка је ту узела примат – каже Перишић.

Васић је истакао да би, када је у питању економија, Србији изузетно значило да уђе у Европску унију, чак и у светлу ове кризе.

– Иако је много тога урађено и доста тога боље, финансијски би нам значило, јер ако имамо финансијски проблем могли бисмо да добијемо подршку Европске банке – каже Васић.

Перишић је додао да се догодила невероватна ситуација након почетка рата у Украјини, а то је да Финска и Шведска улазе у НАТО.

– Имамо да Шведска и Финска улазе у НАТО, али нема потврде да ће и Украјина ући. Ако би ушле земље западног Балкана, по том убрзаном процесу би и ушла и Украјина. Она ће остати јако осиромашена после овог рата, неће бити побеника. Плашим се да би могло да дође опет до неке врсте хладног рата. Источне земље су спистиле гвоздену завесу према западу у прошлом веку, а сада мислим да ће то бити обрнуто. Мислим да би Русија могла да се суочи са неким проблемима и питање је какав ће имиџ имати у свету и светској политици – каже Перишић.

Васић је истакао да ће улога централних банака бити веома значајна.

– Наш банкарски систем је стабилан и економија ради и надам се да ће се ова ситуација Русија – Украјина што пре завршити како би свима било боље – навео је генерални секратар Удружења банака Србије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс