Свет

СТОЛТЕНБЕРГ ЗАЛЕДИО УКРАЈИНУ: НАТО неће слати трупе, не желимо сукоб са Русијом

НАТО неће слати трупе у Украјину јер жели да избегне рат са Русијом, изјавио је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Он је на Светском економском форуму у Давосу подсетио да је од избијања рата НАТО „значајно појачао подршку Украјини како би задржала право на самоодбрану“, преноси Тас с.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Главна одговорност НАТО-а је да штити све савезнике и спречи да овај рат ескалира. Не желимо да изазивамо конфликт, већ да га спречимо и да сачувамо мир“, истакао је Столтенберг.

Казао је да су од 2014. године земље чланице НАТО већ потрошиле десетине миљарди долара на обуку и опремање украјинске војске.

Додао је да су земље чланице Алијансе те године почеле да снаже сопствену безбедност и да је тренутно под командом НАТО 40.000 војника у близини граница са Русијом, у „значајна ваздушна и морнаричка средства, као и да их је још 100.000 у високој приправности.

Столтенберг је рекао да НАТО све те припреме сматра „мерама одвраћања“ с цљем да се отклони било каква могућност неспоразума или лоше процене у Москви.

Извор: Танјуг