Свет

Швајцарци бесни на Американце: ИДИ ТИ ПРИЈАТЕЉУ ТАМО ПА СЕ БОРИ!

Фото: Јутјуб

Новинар из Швајцарске Зоран Виторовић изјавио је у Јутарњем програму Курир телевизије да су Швајцарци страховито љути на Американце и да народ све више притиска владу да врати статус неутралности.

Швајцарска је одбила два захтева Немачке за извоз швајцарске муниције Украјини наводећи као разлог своју неутралност у сукобу Русије и Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Државни секретаријат за економска питања Швајцарске потврдио је да је на оба упита Немачке, да ли се муниција добијена из Швајцарске може проследити Украјини, „одговорено негативно уз напомену о швајцарској неутралности“.

Новинар Зоран Виторовић, који се из Швајцарске укључио путем Скајпа у Јутарњи програм Курир телевизије прокоментарисао је ставове немачких медија, али и открио да се у Швајцарској став грађана доста променио у односу на почетак украјинске кризе.

– Могу да пренесем ставове немачких медија, они су били попут баба Ванге. Како тумачити Путина, шта је рекао, шта није, немачки медији су сами себи направили проблем јер су стварали слику шта би могао да каже на паради. Није ништа јасно, подсетио бих на речи једног швајцарског пуковника који је рекао да је запад направио једну медијску слику постојеће кризе и сад себи морају да објасне то, а реалност је сасвим другачија. Ми у суштини не знамо шта се догађа. Углавном су извор информација ББЦ, Ројтерс и остали који сличне ствари причају – рекао је Виторовић.

На питање водитеља Горана Анђелковића и Оље Лазаревић да ли Швајцарска мења став по питању украјинске кризе, Виторовић каже да су Швајцарци страховито љути на американце и да притискају владу да се врати неутралност.

– Швајцарски став се драстично променио од почетка кризе, јуче сам имао прилике да седим са групом пословних људи при чему су рекли да су страховито љути на Американце. Тврде да никога не скривају, да не сакривају Путинову љубавницу, олигархе и рекли Швајцарци „пустите нас да будемо неутрални, а немојте да нам говорите да браните наше западне вредности тако што шаљете оружје да неко тамо неко други гине. Ако желиш да браниш своје западне вредности, онда иди ти пријатељу тамо па се бори“. У Швајцарској је у овом тренутку велики притисак на владу да се врати неутралност на онај статус какав је био раније – испричао је Виторовић гостујући у Јутарњем програму Курир телевизије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс