Свет

СВЕТ НА НОГАМА: Руси открили начин да заобиђу санкције

Фото: Јутјуб

Дубаи је постао рај за богате Русе који беже од санкција земаља окупљених око ЕУ због рата у Украјини. Куповина некретнина у Дубаију од стране Руса порасла је за 67 одсто у прва три месеца 2022. године, наводи се у извештају. Уједињени Арапски Емирати нису увели санкције Русији нити критиковали њену инвазију на Украјину, а издају и визе Русима. Процењује се да је стотине хиљада људи напустило Русију у последња два месеца – иако тачни подаци нису доступни.

Један руски економиста рекао је да је чак 200.000 Руса отишло у првих десет дана након почетка рата. Фирма “Виртузоне”, која помаже компанијама да отворе операције у Дубаију, забележио је огроман пораст руских клијената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Примамо пет пута више упита од Руса од почетка рата. Они су забринути због економског слома који долази. Зато се селе овамо како би осигурали своје богатство – рекао је извршни директор Џорџ Хојеиге.

Прилив руских држављана повећао је потражњу за луксузним вилама и становима широм града. Агенти за некретнине извештавају о порасту цена некретнина, јер Руси који стижу у Дубаи траже да купе куће.

Агенција за некретнине, “Модерн Ливинг”, рекла је за ББЦ да је ангажовала много агената који говоре руски како би задовољили растућу потражњу. Извршни директор Тијаго Калдас рекао је да примају бројне позиве од руских држављана који желе да се одмах преселе у Дубаи.

– Руси који долазе не купују само ради улагања, они гледају на Дубаи као на други дом – рекао је он.

Многе мултинационалне компаније и руски старт-апови такође премештају своје запослене у УАЕ. Фуад Фатулев је суоснивач “ВеВаи” компаније за технологију блокчејн која је имала канцеларије у Русији и Украјини. Након што је избио рат, он и његови партнери преместили су стотине запослених у Дубаи.

– Рат је имао огроман утицај на наше пословање. Нисмо могли да наставимо јер смо морали да преселимо стотине људи ван Украјине и Русије – каже Фуад, који је руски држављанин.

Он додаје да су одлучили да своје запослене пребаце у УАЕ јер нуди сигурно економско и политичко окружење за пословање. Према његовим речима руска предузећа се исељавају јер им је било невероватно тешко да раде због санкција. Изазов је био још акутнији за компаније које се баве међународним клијентима и брендовима, пошто је већина западних фирми прекинула везе са предузећима са седиштем у Русији, рекао је он.

– Дешава се дефинитивно одлив мозгова. Много људи одлази јер тренутно постоје многа ограничења у пословању – каже Фатули.

Цене некретнина расту

Након санкција због рата у Украјини, Руској централној банци забрањено је да користи милијарде девизних резерви које се држе у иностранству у страним банкама. Неке руске банке су уклоњене из система финансијских порука Свифт. Да би заштитила своје резерве, руска влада је увела капитална ограничења и забранила грађанима да напусте земљу са више од 10.000 долара у страној валути.

Пошто је тешко пренети готовину, многи руски купци плаћају у криптовалутама. Неки од купаца имају посредника који ће преузети уплату у криптовалутама, а затим проследити готовину продавцу у име купца.

Дубаи под лупом

Државе Персијског Залива, укључујући УАЕ и Саудијску Арабију, одбиле су позиве западних влада да уведу санкције Русији. УАЕ су биле једна од само три земље, заједно са Кином и Индијом, које су биле уздржане на гласању Савета безбедности Уједињених нација у фебруару да осуди руску инвазију на Украјину. Такође је била уздржана на гласању Генералне скупштине 7. априла о суспензији Русије из Савета УН за људска права.

Пораст руских инвестиција долази само неколико месеци након што је УАЕ стављен на “сиву листу” од стране Оперативне групе за финансијску акцију (ФАФТ), глобалног надзорника финансијског криминала.

То значи да се земља суочава са појачаним надзором својих напора у борби против прања новца и финансирања тероризма. Влада УАЕ је тврдила да је предузела значајне мере за регулисање улазних инвестиција и навела је да остаје посвећена блиској сарадњи са ФАФТ-ом у областима за побољшање.

Извор: drugacije.srbijadanas.com