Свет

Светска здравствена организација упозорава: НОВА ЕПИДЕМИЈА ПРЕД ВРАТИМА, А НИЈЕ ВИРУС

Светска здравствена организација упозорава на нову појаву – епидемију гојазности, која је све већи проблем код људи.

Таман када смо мало одахнули од епидемије корона вируса, Светска здравствена организација упозорава на нову појаву. У недавно објављеном извештају, наведено је да се гојазност знатно погоршала услед карантина због короне, док део кривице сносе апликације за доставу хране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истраживања су показала

Да се ове апликације масовно користе, а 59 одсто одраслих и једно од троје деце у Европи има прекомерну тежину или је гојазно. Све то указује да стопа гојазности поприма размере епидемије!

СЗО у совм извештају наводи да апликације за доставу хране подстичу „седеће понашање“, а како је током ковида људима саветовано да остану код куће, апликације су се више користиле.

Гојазност стоји иза најмање 13 различитих врста рака и вероватно директно узрокује најмање 200.000 нових случајева рака сваке године у региону. Предвиђа се да ће у неким земљама, према извештају СЗО, гојазност престићи пушење као водећи фактор ризика за рак који се може спречити у наредним деценијама.

Неки од последњих података показују да сваки пети Србин пати од гојазности, која се контролише повећањем телесне активности и редукцијом уноса калорија. Потребна је дијета која садржи здраве монозасићене и полизасиђене масти, пише портал Мондо.

Ово су симптоми гојазности:

– поремећен сан

– краткоћа даха

– жучни камен

– проширене вене

– апнеја у сну

Индекс телесне масе користи се за дијагнозу гојазности, па ако је виши од 30, особа се сматра гојазном. Постоји и инструмент – калибарски шестар, којим се може измерити телесна маст мерењем дебљине коже.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република/Мондо