Спорт

Тениски свет у неверици! НАДАЛУ УГРОЖЕНА КАРИЈЕРА?

Рафаел Надал је доживео шокантан пораз у трећем колу мастерса у Риму од Канађанина Дениса Шаповалова. Међутим, оно што његове навијаче брине више од самог пораза, јесу проблеми са повредом са којом се суочио у трећем сету.

Рафа је одиграо фуриозан први сет и добио га 6:1, други је изгубио после велике борбе 7:5, да би се онда у трећем угасио и Шаповалов му је препустио тек два гема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Било је приметно да Надала нешто мучи и да није у стању да пружи максимум. На неке лоптице чак није ни покушавао да крене, што се њему ретко дешава.

Бол са којим живи целог живота

Надал је након меча изјавио како је поново осетио јак бол у стопалу. То је повреда која га мучи током целе каријере.

– Нисам се повредио. Ја сам играч који живи с повредом. Није ништа ново, то је већ ту. Нажалост, тешко ми је од дана до дана, да будем искрен. Чак и овако, покушавам напорно. Наравно, тешко ми је понекад да прихватим ситуацију. Може да буде фрустрирајуће то што многих дана не могу да тренирам на прави начин. Данас је средином другог сета почело, после нисам могао да играм како треба – рекао је Надал.

Новинари су питали Надала да ли бол долази насумично или после неког покрета.

– Не, не долази. Ту је све време. Некад више, некад мање. Данас је било лудо. Не знам, волео бих да говорим о другим стварима, о тенису, али данас је тако како је. Не знам шта ће бити за недељу дана. Данас ми је било тешко, чак иако имам искуства с таквим стварима. Почео сам сјајно сезону, повредио ребро, сада је тешко са стопалом… Тешко ми је да тренирам како треба у неколико узастопних дана. Најтеже ми је што сам осећао да крећем боље да играм, почео сам овај меч добро, и тренинг и загревање су били бољи. Тужан сам због тога. Морам да прихватим ситуацију и да се борим. Не могу више да вам кажем – поручио је шпански тенисер.

Операција није решење

Није реч о класичној повреди, већ о Милер-Вајсовом синдрому.

Цењени француски ротопед Жилбер Версије описао је о каквој се болести ради.

– Ова болест је урођена, погађа људе који имају проблема са стопалима. Кост одумира јер губи васкуларност, крв не циркулише кроз њу. Овај процес није брз, али временом долази до деградације. Ово је проблем који се више среће код жена у педесетим годинама, него код младих – рекао је Версије.

Хитна оерација неће решити проблем.

– Могуће је оперисати, али то је опција само за теже случајеве, кад не може да се хода и кад су болови екстремни. До тога Надал још увек срећом није стигао. Ако се одлучи за операцију, након тога не би могао да трчи, већ само да хода. Друге хируршке опције такође нису компатибилне са бављењем спортом – додао је Версије.

Наступ на Ролан Гаросу доведен у питање

До Ролан Гароса је остало још мање од десет дана и велико је питање хоће ли Шпанац бити спреман за омиљени турнир.

Одиграо је веома мали број мечева, на мастерсу у Мадриду изгубио у четвртфиналу од Карлоса Алкараза, а у Риму га је већ у трећем колу зауставио Денис Шаповалов.

Пре тога је имао повреду ребара због које је паузирао више од месец дана. На све то надовезали су се и нови стари проблеми са стопалом.

Надал је Ролан Гарос освајао рекордних 13 пута и није тајна да често сезону подреди управо том турниру.

Након свега што се догодило у Риму, многи су почели да спекулишу да Шпанца нећемо гледати у Паризу.

Неки чак иду толико далеко да говоре како је Рафи угрожена каријера. Има 36 година, све чешће га муче повреде, па такве сумње нису без основа.

Рафа је прошле године на Ролан Гаросу поражен у полуфиналу од Новака Ђоковића који је касније освојио турнир.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс