Свет

„ТУРСКА ЈЕ ПОСТАЛА РУСКО ТАЈНО ОРУЖЈЕ УНУТАР НАТО“ Оптужбе из САД

ТУРСКА је постала руско „тајно оружје“ унутар НАТО-а због свог става према Украјини и ширењу алијансе, пише „Fox News“, преносе РИА Новости.

Одлука турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да блокира улазак Шведске и Финске у НАТО далеко је од тога да је Анкара први пут кренула против Запада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Дакле, он активно покушава да дестабилизује алијансу након што је део војске хтео да га збаци 2016. године“, пише новинар.

Турска од почетка сукоба у Украјини није увела санкције Русији. Истовремено, сам Вашингтон је 2020. године увео санкције Анкари због куповине руског комплекса С-400.

Према мишљењу стручњака, чији став износи ТВ канал, Ердоган или користи западна удружења или иде у конфронтацију са њима, у зависности од тога шта је у сваком случају исплативије. Истовремено, неки од њих турског лидера називају „Путиновим човеком у НАТО“.

У материјалу се напомиње да ће Анкара на крају пристати на пријем нових чланица у алијансу, али тренутно спорови унутар НАТО-а иду на руку Владимиру Путину.

Претходно је турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао да Анкара не може да подржи укључивање Шведске и Финске у војни блок, јер ће у том случају та организација постати „место где ће бити много представника терориста“.

 

Извор: Новости.рс