Свет

У ЕСТОНИЈИ ЖЕЛЕ ДЕО РУСИЈЕ: Позивају се на споразум

ОПОЗИЦИОНА Конзервативна народна странка Естоније предложила је парламенту да размотри питање повлачења потписа испод споразума о копненој и поморској граници са Русијом из 2014. године. Парламент Естоније данас ће разматрати тај предлог.

Како наводи портал „Делфи“, естонски посланици оптужују Москву за „идеолошке и политичке нападе“ на Талин и за „окупацију“ више од пет одсто естонске територије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Након завршетка окупације и обнављања независности, територија Естоније и копнена граница се де јуре, на основу сукцесије, поново успостављају у складу са Тартуским мировним споразумом – наводи се у образложењу предлога.

Према Тартуском мировном споразуму из 1920. године, Руска Совјетска Федеративна Социјалистичка Република предала је Естонији део данашњих територија Русије – Лењинградске и Псковске области. Естонија је 1940. године ушла у састав Совјетског Савеза, а Москва сматра да овај документ нема правну снагу.

Естонија и Русија тренутно немају правно регулисане границе. Након преговора који су трајали више од 10 година, у Москви је 2005. године потписан споразум о граници. Међутим, приликом ратификације Талин је самоиницијативно убацио у постојећи закон преамбулу у којој се позива на Тартуски споразум. Москва је то схватила као могућност да Естонија у будућности испољи територијалне претензије и повукла потпис са споразума. Министри спољних послова две земље су 2014. године потписали нови споразум, али он још увек није ратификован.

 

Извор: rs.sputniknews.com