Регион

УДАРНО! Хрватска ударила на Србију

Хрватска академија наука и уметности позвала је на условљавање уласка Србије у ЕУ.

Они су назвали питања Јасеновца и канонизације Алојзија Степинца „великосрпском пропагандом“, наводећи низ других невероватних услова интонираних мржњом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упркос искуству, чланови САНУ затечени су примитивним тоном мржње у објави ХАЗУ „Прилози за заштиту хрватских националних интереса приликом преговора Републике Хрватске са Босном и Херцеговином, Црном Гором и Србијом у погледу њихова уласка у Еуропску унију“, наводи се у саопштењу.

Како се наводи, САНУ нема илузија да ће се ико од оних у међународној заједници који су нас неуморно подучавали новим цивилизацијским вредностима огласити поводом овог хушкачког политичког памфлета, а да сами, управо из поштовања према свим жртвама „логора смрти“, неће улазити у, како су навели, обезвређени простор реплике са онима који бесрамно користе израз „јасеновачки мит“.

„Али је добро и корисно да знамо шта мисле“, закључује се у саопштењу САНУ.

Академици из хрватске академије науке и уметности усвојили су Документ о заштити хрватских националних интереса, везано за улазак земаља региона у Европску унију.

Да би Србија наставила процес евроинтеграција, од наше земље се, како је наведено у том документу објављеном на сајту ХАЗУ, захтева да престане са „подстицањем непријатељства према Хрватској и прогоном хрватских држављана уз одрицање од великосрпске пропаганде (питање Буњеваца, језика, јасеновачки мит, однос према бл. Алојзију Степинцу и др.)“.

Са Србијом треба направити разграничење на Дунаву те актуализовати „неодгодиви повратак хрватскога катастарског територија и Шаренградске аде под суверенитет Хрватске“, наводи ХАЗУ.

Тражи се и заштита права хрватске мањине у Србији, али и „потреба дефинисања положаја“ Српске православне цркве у Хрватској.

ХАЗУ је, како је пренела хрватска агенција „Хина“, тај документ послао у фебруару председнику Хрватске Зорану Милановић, председнику Сабора Гордану Јандроковићу и председнику Владе Андреју Пленковићу.

Извор: Б92/Танјуг