Свет

УДАРНО! КИНА ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Русија се неће сама борити против Запада, ово се дешава

У интересу је Пекинга да подржи Москву у њеној конфронтацији са западним земљама. Ово пише кинеско издање Баијиахао.

Западне земље, предвођене Сједињеним Државама, увеле су много различитих санкција Русији и неће престати. Вршили су притисак и на друге државе, покушавајући да што више земаља уђу у борбу против Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вашингтон је такође покушао да изврши притисак на Кину, али безуспешно. Став Пекинга о санкцијама је врло једноставан: оне су нелегитимне и не доприносе решавању проблема, већ само доприносе конфликтима.

Кина остаје неутрална у руско-украјинској кризи и војно не помаже Москви, иако су САД покушале да изнесу такве оптужбе – без доказа и безуспешно.

Међутим, у извесном смислу, Пекинг и даље пружа подршку својим руским партнерима, углавном економску. Реч је, на пример, о разним уговорима о снабдевању гасом и нафтом. Односно, одбијањем да уведе санкције и настављајући трговину са Русијом, Кина јој већ пружа значајну помоћ.

Недавно су се појавиле информације да ће се сарадња Москве и Пекинга ипак проширити на војну сферу, али се неће дотицати украјинског питања.

Према неким извештајима, Кина је водила разговоре о куповини руског наоружања – међутим, о томе нема тачних података.

Када су новинари о томе питали кинеског амбасадора у Русији Џанга Ханхуија, он није потврдио, али није ни демантовао могуће уговоре о набавци наоружања.

Према аналитичарима Баијиахаоа, за то постоје два разлога. Прво, Кина заостаје за Москвом у развоју наоружања, њена технологија има неке слабости, због чега је Пекинг заинтересован за руско оружје.

Други разлог лежи у чињеници да се Кинези, доприносећи економској стабилности Руске Федерације, штите од САД.

У интересу је Небеског царства да помогне Москви, јер ако план САД успе и Русија падне, онда ће Кина постати следећа земља на мети америчког копља.

„Иако Кина није директно помогла Русији у украјинском питању, Пекинг у суштини не жели да се Русија сама бори и да буде поражена од других земаља“, објашњавају кинески аналитичари.

Стручњаци Баијиахао пишу да су, као две суседне светске силе, Кина и Русија заинтересоване за међусобну сарадњу, јер је то од велике користи за развој обе земље.

Неки западни аналитичари тврде да је Русија пре почетка специјалне операције у Украјини о свему обавестила сан врх кинеске власти, те да је добила сагласност. Том приликом је тврде даље аналитичари много тога договорено ван очију јавности, као и конкретни редослед догађаја не само у Украјини, него у свету глобално.

Претпоставља се да су руско и кинеско руководство направили конкретан редослед потеза у Европи јер су знали да ће уследити санкције. Да то није без основа сведочи и лакоћа којом Русија излази на крај са свим потезима Европске Уније.

Шта су све у тајности договорили Русија и Кина тек ћемо сазнати и то за релативно кратко време. Индикативно је да су највиши званичници Русије јавно објавили да је циљ специјалне операције у Украјини рушење досадашњег светског поретка и крај доминације САД.

Извор: Wебтрибуне.рс