Свет

Ударно! ШОЛЦ ОБЈАСНИО ЗАШТО НЕ ШАЉЕ ОРУЖЈЕ УКРАЈИНИ!

Немачки канцелар Олаф Шолц одбацује критике због оклевања Немачке у снабдевању Украјине оружјем и поручио да одлуке доноси брзо, усаглашено са савезницима, али да је сумњичав према исхитреним акцијама и самосталном деловању Немачке

Шолцу је лидер ЦДУ Фрудрих Мерц пребацио кукавичлук, на шта му је канцелар одговорио, у изјави за „Зонтагсбилд“, да није довољно плашљив да би такве оптужбе оставиле утисак на њега.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Део демократије је да будете нападани од опозиције. Зато и постоји“, подвукао је он.

Истакао је да није нити увређен, нити несигуран због критика.

„Билд“ указује да је Шолц тек пет месеци на власти и већ је значајно изложен притиску, те да је од првог дана преузимања дужности морао да се бави питањем да ли деловање или неделовање може изазвати Трећи светски рат, и то овај пут са нуклеарним наоружањем на обе стране.

Многи Немци сматрају да чини премало, а други кажу да ради превише, док трећи критикују његов технократски језик. У истраживањима чак 54 одсто Немаца је рекло да је незадовољно радом канцелара, што је рекордна вредност, а само 32 одсто је уз канцелара. Његова Социјалдемократска партија Немачке (СПД) изгубила је подршку грађана, и тренутно би само још 23 одсто Немаца гласало за социјалдемократе, што је свега три одсто испред ЦДУ/ЦСУ.

Међутим, Шолц каже да неће попуштати.

„Истраживања треба примити к знању, али она не смеју да утичу на деловање, посебно када је питање о рату и миру, јер би то могло бити опасно“, упозорио је он.

„Билд“ указује да је Шолц био веома обазрив у вези украјинског рата, те да пре упада Русије није желео да упути оружје у Украјину, а три дана након упада Шолц је променио курс.

Ту промену курса окарактерисао је „променом стања“. Немачка у Украјину шаље противтенковско оружје и ракете за противваздушну одбрану, али тешко наоружање – панцерхаубице, тенкове, авионе, ратне бродове не жели да упути Кијеву.

Шолц је у висе наврата поновио да Немачка не сме постати страна у рату. Међутим, додаје „Билд“, нико не зна да ли ће и када Владимир Путин одлучити да ли је неко испорукама оружја прешао границу. Запад је променио свој курс и Немачка је ове недеље то исто учинила, те је најављено да ће испоручити и тешко наоружање.

Сада је реч о борбеним тенковима и коалициони партнери Зелени позивају канцелара да одобри захтев за куповину 100 оклопних возила „Куна“ и „Мардер“ и 88 борбених тенкова „Лепоард“ од немачке компаније „Рајнметал“. С тим у вези је Шолц поручио да одлуке доноси брзо и усаглашено са својим савезницима.

Реч борбени тенк Шолц не изговара, подвлачи „Билд“, указујући да тиме индиректно ставље до знања да све док САД и други савезници не буду послали тенкове из западне производње Украјини, то неће учинити ни Немачка. Шолц је уверен да је његов курс „сви или нико“ исправан.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг