Свет

УДАРНО! Украјина обуставила транзит дела руског гаса у Европу

Оператор гасног транспортног система Украјине од сутра обуставља транзит гаса у Европу преко гасне станице „Сохранивка“ која се налази у Луганској области, наводи се у саопштењу оператора.

Украјинци су поручили да више не могу да траспортују руски плин кроз улазну тачку Сохрановка од 7 сати у среду, а као разлог за такву одлуку навели су „операције окупаторских снага“ које ометају редовне активности. Због тога ће, кажу, обуставити операције на станици Новопсков, а коју од самог почетка руске инвазије контролишу проруске сепаратистичке снаге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И даље је могуће да ће руски гас бити преусмерен на другу улазну тачку, чиме би се испорука европским земљама ипак остварила. Али, како наводи Блумберг, није јасно ко је надлежан за доношење такве одлуке.

Украјина је и раније упозоравала Русију да ће операције њихових трупа у области Луганск пореметити испоруку око трећине плина који кроз Украјину пролази даље према Европи.

Како кажу, акције руских снага угрозиле су сигурност украјинског транспортног система, због чега су били присиљени да донесу одлуку о престанку операција кроз улазну тачку Сохрановка.

– Наша компанија је више пута упозорила Гаспром о претњи коју руске трупе представљају за транзит гаса па смо затражили да се престане с ометањем рада кључних постројења, али су наши апели били игнорисани – поручује украјински оператер систава за пренос гаса.

Гаспром се поводом њихових навода још није огласио.

Колико ова одлука украјинског оператера може имати далекосежне последице по испоруку гаса показује и чињеница да је у уторак кроз Сохранивку прошло око 27 одсто руског гаса, док је кроз другу улазну тачку – Судзу – прошло преосталих 73 одсто.

Обе тачке налазе се на граници Русије и Украјине.

Извор: Јутарњи лист