Свет

УДАРНО! Украјина прети Мађарској: Могло би нешто да се догоди са нафтоводом „Дружба“

Саветник украјинског министра енергетике Јелена Зеркаљ изјавила је да Кијев има полугу за притисак на Будимпешту а то је цев нафтовода „Дружба“ која иде преко украјинске територије у Мађарску и са којим би „могло нешто да се деси“.

Зеркаљ сматра да је Мађарска искористила ситуацију у Украјини и да је практично прибегла уцењивању ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У рукама Украјине је одлична полуга – нафтовод ‘Дружба’ “, рекла је она на Кијевском форму о безбедности и подсетила да одвојена цев нафтовода иде у Мађарску и да би с њом нешто могло да се деси.

Према њеном мишљењу, тако нешто би било умесно, али у рукама председника и владе је да решавају политичка питања, да ли заиста желимо да разговарамо са премијером Виктором Орбаном језиком који разуме и који намеће Унији или још нисмо спремни на то.

Нафтовод почиње у Самарској области, пролази кроз Брајнс и потом се рачва на северне и јужне цеви, пролазећи преко територија Белорусије, Украјине, Пољске, Немачке, Чешке, Словачке, Мађарске, Летоније и Литваније.

Нафтовод обезбеђује извоз нафте из Русије у Европу. Украјинска цев је у власништву компаније „Укртранснафта“, а Русија плаћа транзит.

ЕУ је увела пет пакета санкција против Русије. У припреми је и шести пакет али главна тачка спорења је ембарго на увоз руске нафте. Мађарска блокира усвајање пакета санкција уз образложење да ће то негативно утицати на мађарску економију.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com