Свет

УКРАЈИНА СПРЕМА НАРОД ЗА ПОРАЗ У ДОНБАСУ?

Поруке које долазе од највиших украјинских званичника приметно су се промениле протеклих дана. Како јавља Би-Би-Сијев дописник из Кијева, оптимизам око ситуације у Донбасу препушта место знатно песимистичнијем тону.

Наиме, руске снаге силовито нападају градове Северодоњецк и Лисичанск у Луганску, као и околна подручја, покушавајући да их потпуно опколе и прекину линије снабдевања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уз то, напад на Харков у четвртак такође није добра вест за Украјину, јер би тај град могао да буде следећа руска мета једном када заврше са Донбасом.

Градоначелник Северодоњецка каже да руско гранатирање не престаје. Олександер Стријук наводи да је 60 одсто кућа у граду потпуно уништено, а до 90 одсто зграда је оштећено и захтева значајне поправке.

Проруске снаге самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) саопштиле су у петак да су успоставиле потпуну контролу над стратешким градом Лиманом на истоку око којег су се данима водиле жестоке борбе.

Како Русија споро, али истрајно, напредује на истоку, украјински званичници, који су до скоро уверавали грађане да ће снаге Кијева успети да потисну московске, сада више не звуче толико самоуверено.

„Наши бранитељи се повлаче“

Руске снаге силовито нападају позиције украјинских бранитеља у Луганску, где успешно настављају са офанзивом, а украјински борци се полако повлаче. Руси око Северодоњецка и Лисичанска нападају са три стране у намери да опколе воску.

Ово је у петак изјавио гувернер Луганска Серхиј Гајдај, додајући да је око 50 руских војника досегнуло кључни пут и да су успели да задрже позицију, па чак и да поставе контролну тачку.

– Јасно је да се наши момци полако повлаче на боље утврђене позиције. Морамо да задржимо ову хорду – наводи.

Гајдај је у четвртак саопштио да је „непријатељ заузео 95 одсто територије Луганске области“ и навео да је ситуција у Донбасу „изузетно лоша“. Ако би Донбас могао да издржи до јуна и јула, каже, то би Украјини „купило“ довољно времена да обучи нове пукове и поново се опскрби западном опремом у припреми за стратешку контраофанзиву.

„Губици неизбежни“

– Данас агресор врши интензиван ватрени удар дуж целе линије контакта и у дубини одбране украјинских трупа у Доњецкој области. Ситуација је и даље тешка и има знакова даљег погоршања – ово је саопштила заменица министра одбране Хана Малијар на брифингу у четвртак.

Малијар је истакла да руске снаге користе тактичке ракетне системе, авијацију и артиљерију.

– Непријатељ је употребио све снаге и средства да заузме нашу територију и опколи наше трупе. Борбе су данас достигле максималан интензитет. Непријатељ истовремено јуриша на положаје наших трупа у више праваца. Очекује нас изузетно тешка и дуга етапа борбе и морамо схватити да су губици са наше стране неизбежни – нагласио је Малиар.

Губитак територија

Бивши први заменик специјалних снага Оружаних снага Украјине генерал Сергеј Кривонос сматра да је повлаћење са неких територија на истоку реална опција. Како је недавно објаснио, задржавање одређених територија, поред значајне војно-техничке надмоћи непријатеља, можда није изводљиво.

– У једном тренутку, тактичким одустајањем, можемо стратешки да победимо. По мом мишљењу, сада је најважније да сачувамо те украјинске војнике који су сада на истоку, јер су то мотивисани, искусни људи. Ове људе треба спасавати да би да даље градили капацитете украјинске војске – рекао је.

Кривонос позива „да се не паничи“ и да се мирно приступи ситуацијама где може доћи до привременог губитка неких територија у Луганској области.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com