Свет

УКРАЈИНА У СТРАХУ! Ако Путин ово освоји, прогласиће велику победу

Руске снаге у нападу на Азовстал користе тенкове, оклопна возила, чамце и „велики број пешадије“, а употребили су и смртносне термобаричне ракете.

Комуникација са последњим херојским браниоцима Мариупоља који су се скривали унутар челичане Азовстал је изгубљена, након што су руске снаге упале у индустријски комплекс. Вадим Бојченко, градоначелник опкољеног града, рекао је у среду да се воде „тешке борбе“ унутар фабрике и да је „изгубио контакт“ са онима који су унутра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Не постоји начин да се зна „шта се дешава, да ли су безбедни или не“, рекао је он.

Суморне вести стигле су када су се појавили снимци на којима се наводно види како руске снаге користе термобаричне ракете које разбијају плућа како би бомбардовале Азовстал док су се тенкови и трупе кретали у пространу индустријску зону. Термобарично оружје се назива још „оцем свих бомби“, а његова разорна моћ је застрашујућа – у стању је да тела претвори у пару! На снимцима које је објавила Доњецка Народна Република виде се линије ракетне артиљерије које пролазе кроз фабрике и складишта која се налазе у центру Мариупоља и последња су упоришта опкољених бранилаца града.

Русија покушава да заузме Азовстал упркос томе што је Владимир Путин прошлог месеца објавио да је прекинуо операцију зарад очувања живота својих војника. Вест да је комуникација са браниоцима изгубљена подстиче страхове за безбедност стотина цивила за које се сматра да су унутра.

Украјина је позивала на продужење примирја како би сви цивили могли да буду уклоњени, али је Русија оптужила кијевске трупе да су „искористиле“ прекид у борбама за постављање нових одбрамбених положаја и јуче је наставила бомбардовање. Капетан Свјатослав Паламар, заменик команданта батаљона Азов који брани фабрику, рекао је да је напад на челичану почео у уторак поподне тенковима, оклопним возилима, чамцима и „великим бројем пешадије“.

„Учинићемо све што је могуће да одбијемо овај напад“, рекао је он у својој последњој видео поруци пре него што је комуникација прекинута.

Ако Азовстал падне, то ће значити да ће Русија преузети контролу над целим Мариупољом, а то би био највећи град који су заузеле Путинове снаге.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО