Русија

Украјинци ће побеснети! ЧЛАНИЦА ЕУ ШУРУЈЕ СА РУСИМА УПРКОС ЗАБРАНИ

Танкери са руском нафтом настављају да пристају у европске луке, упркос забрани коју је увела Европска унија, пише колумниста Де Велта Данијел Вецел.

Он је подсетио да је ЕУ 8. априла увела пети пакет санкција, забрањујући пристајање скоро три хиљаде руских бродова у европске луке. Истовремено, чланицама ЕУ је дозвољено да направе изузетке када је у питању храна, медицински транспорт или увоз енергије.

Међутим, месец дана касније, нема стриктног поштовања ограничења, каже Вецел.

– Нафтни послови руских енергетских транснационалних корпорација Росњефт и Лукоил настављају да се несметано одвијају кроз европске луке – рекао је Вецел.

Према његовим речима, Грчка, која има највећу флоту танкера на свету, помаже да се заобиђу санкције Русији. Локални бродовласници, за разлику од осталих Европљана и Американаца, проширују пословање са Русијом. На пример, крајем априла, супертанкер Нисос Рениа укрцао је руску нафту у луци Ротердам и упутио се ка Сингапуру. Пошиљке у Индију, Кину и Јужну Кореју такође су у порасту, а возарине су се утростручиле.

Према подацима осигуравајуће компаније Лојдс, у априлу је 190 танкера напустило луке Приморск, Санкт Петербург, Уст-Луга и Новоросијск, од којих је 76 било под грчком заставом. Односно, у односу на прошлу годину, Грчка је утростручила удео у транспорту руске нафте.

Према Велту, Грчка се противи нафтном ембаргу против Русије. Ова мера треба да буде уврштена у шести пакет санкција.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031