Свет

УКРАЈИНЦИ РАЗВИЛИ СМРТОНОСНО ОРУЖЈЕ САМО ЗА РУСЕ!

Војска Украјине од 2014. године развија смртоносно оружје како би узватила напад руске војске.

Док у Украјину стиже све више артиљеријског оружја од самоходних топова, и хаубица, украјинска војска приказала је снимак борбеног деловања самоходне хаубице под именом 2С22 „Богдана“. У питању је домаћи артиљеријски систем, коли личи на француски самоходни топ „CEASAR“ калибра 155 мм који ће да добије од Француске као донацију за борбу против руске војске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјинска наменска индустрија је после 2014. године у циљу модернизације своје војске и ослањања на сопствене снаге развила фамилију самоходне топ хаубице под називом Богдана. Овај нови артиљеријски систем требао је да буде заснован на шасији тенка T-80U „Оплот“ на који би се уградила артиљеријска купола са топовском цеви калибра 155 мм са пољског самоходног топа типа „Краб“. У питању је НАТО калибар 155 мм. Овај артиљеријски уређај имао је систем за управљање ватром ТОПАЗ и Комуникациони систем ФОНЕТ који производи компанија  WB Electronics. максимални домет ове хаубице требао је да буте 30 км и требао је да замени фамилију артиљеријских оруђа калибра 152 и 122 мм. Предвиђала се и употреба паметне артиљеријске гранате типа „Екскалибур“ М982 који је већ борбено проверен у Ираку и Авганистану од 2010 до 2021.

Међутим, пошто је примећено да Украјина нема довољно тенкова који би постали самоходне хаубице и да би таква производња била прескупа, одлучено је да у складу са модернизацијом артиљеријски систем буде уграђен на шасију камиона типа КРАЗ.

Тако је настала самоходна хаубица „Богдана“ за чију основу је узет пољски топ „краб“. Хаубица је постављена на шасију камиона конфигурације 6×6 чији максимални домет је 40 километара са класичним артиљеријским пројектилима и 50 километара са прецизним артиљеријским пројектилима. Из цеви на полигонским гађањима утврђено је да обучена посада може у року једног минута, да испали шест артиљеријских граната. На хаубици се налази и простор за складиштење 20 пројектила.

Хаубица је први пут приказана 2018. године на војној паради у Кијеву, док је у октобру 2019. године државна компанија „Spectechnoekport“ увезла серију артиљеријских граната од 155 мм турске компаније „Makina Ve Kimia Endustrisi Kurumu“ (MKEK). Ова куповина је омогућила да прва испитивања Богдане почну у децембру 2019. године. Према неким подацима Украјина је произвела само две, а према другим изворима четири хаубице оваквог типа, које и даље нису у оперативној употреби украјинске војске.

Главни финализатор хаубице је Краматорска фабрика алатних машина за тешке услове рада (КЗТС). У овја посао пре рата било је укључено још 10 украјинских компанија.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО