Србија

ВАЖНА ПОРУКА! „Србију нико не може да заустави“

Београд — Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас да нико не може да заустави Србију на европском путу.

Према њеним речима, Србију на том путу не може бити заустављена када је реч о процедури само због тога што се није придружила санкцијама Русији, али да ће је то успорити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Очекујем да ће поједине државе чланице поставити питање неусклађивања Србије са режимом санкција као један од главних услова који ће их можда мотивисати да нам не дају подршку да отворимо идући кластер 3 за који смо спремни“, рекла је Јоксимовић за РТС.

Она је истакла и да је тешко говорити о санкцијама грађанима Србије који су осетили шта значе санкције. „За нас питање санкција Руској Федерацији није лако. Ако хоћемо да будемо чланица ЕУ, то питање санкција нам се сигурно у будућности поставља“, рекла је она.

Одговарајући на питање да ли сматра да треба увести санкције Русији Јоксимовић је рекла да не зна да ли би нешто у овом тренутку тиме добили нити тиме изгубили. „Морамо да покажемо да осуђујемо и рат, и кршење територијалног интегритета, ма ко да је у игри, чак и када су вам то пријатељи. Апсолутно сматрам да је требало да гласамо за све ове резолуције за које смо гласали“, рекла је она.

Јоксимовић је истакла да је нови политички кредо у ЕУ усклађивање са заједничком спољном и безбедносном политиком.

„Ако је некада приоритет била економска интеграција, владавина права, сада то постаје заједничка спољна и безбедносна политика“, рекла је она. Додала је да су процедуре јасне те да по њима нико не може да заустави Србију на путу ка ЕУ.

„Не може нико да нас заустави на путу, у смислу процедуре, само због тога што се нисмо придружили режиму санкција, али ће нас наравно успорити. То упоште није дилема“, рекла је она.

Додала је да је Србија спремна да настави ЕУ интеграције, те да је јасно осудила рат, и навела да нисмо политички неутрална земља. „Нека политичари и грађани схвате, да када сте придружена земља у процесу ЕУ интеграција, нисте политички неутрална земља. Војно неутрални да, али политчки не. Што смо исказали гласајући за све релеватне резолуције у телима УН“, рекла је она.

Изразила је уверење да ће поједине државе чланице ЕУ поставити питање неускладјивања Србије са режимом санкција прам РФ.

Навела је да би то могао бити разлог да не добијемо подршку за отварање Кластера 3, што је конкурентност и инклузивни раст, а за који је Србија спремна. Она је оценила да све што је у Србији урадјено у последњи 8-10 година урадјено највише захваљујући томе што је на јасном европском путу, и што је уозбиљила европску причу. „Показали смо да смо одрживи, захваљујући европском путу. Немојте да ико има дилему, да бисмо све ово могли да постигнемо да нисмо били на европском путу“, указала је она.

Коментаришући резултате истраживања јавног мњења да је опала подршка придруживању ЕУ она је оценила да су резултати често могу да буду везани за тренутне емоције.

„Могу рећи да у последњих осам година свако истраживања јавног мњења је било у корелацији са тада актуелним тренутком“, рекла је она и навела да евроентузијазам драстично падао када су били изазови око Косова и Метохије и сада због осећања да нас неко притиска да уведемо санкције РФ.

Додала је да ниједно истраживање не може да је убеди да би градјани на реферндуму гласали против уласка у ЕУ. Рекла је да је подршка ЕУ мања у самим државама ЕУ него у Србији.

„Али нико није потегао питање изласка из ЕУ, напротив договарају се како да заједнички иду у набавке гаса и нафте, како да се диверсификују да буду што самосталнији , у интересу градјана и њихове будућности“, рекла је она. Поводом обележавања 9. маја, Дана Европе и Дана победе, она је рекла да су ти дани нераскидиво повезани. „Србија је део еврпоске бурне и тешке историје и свега што су генерације осетиле. Та два дана су уско повезана. Европски мир је дуго био непрекинут. Али биле су и 90 те и ми врло добро знамо шта значи не бити део ЕУ, у клубу који о нечему одлучује“, рекла је она. Садашњи рат у Украјини описала је као велику и без преседана кризу на тлу европског континента. „Када причамо о Европи, не треба само да причамо о ЕУ, није ово само дан ЕУ – ово је Дан Европе.

Ми припадамо европском континенту, и наше тежње су као придружене земље ЕУ која је у процесу приступања, и ту имамо своја права али и своје обавезе. Врло смо заинтересовани за будућност европског континента, и ми данас обележавамо Дан Европе“, рекла је она. Јоксимовић је поручила да је сада важно да се покаже да су мир, просперитет и стабилност вредности и тековине које су усадјене у генерације европских народа као тежња и нада, и на томе мора да се ради.

Одговарајући на тезе о урушавању ЕУ она је рекла да не види заинтересованост држава чланица да се тај пројекат дуго градјен уруши. „Нико се, осим Велике Британије која је посебан случај, није одлучио да изадје иако су били ниски проценти поверења у ЕУ чак у државама чланицама“, рекла је она. Додала је да се сада односи у ЕУ јачају, оснажују, да се уједињују траже заједничке одговоре. „То је начин на који велики пројекти морају да функционишу да би опстали“, рекла је она.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС/Танјуг