Србија

Важно! ОВО СУ НОВЕ ЦЕНЕ ГОРИВА: Ево колико ћемо наредних дана плаћати бензин и дизел

Објављене су нове цене горива. Евродизел се ће од 15 сати данас до петка 3. јуна у исто време продавати по цени од највише 203,5 динара за литар, а моторни бензин европремијум БМБ 95 за највише 187 динара за литар.

Претходно је дизел коштао највише 202 динара, а бензин 184 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уредба о ограничењу цена горива на бензинским пумпама у Србији важи до 31. маја ове године. Две опције које у сад на столу јесте продужење ограничења или његово укидање и препуштање формирања цене тржишту.

Цене нафте у свету ових дана иначе су ојачале и крећу се око двомесечног максимума. Након раста цене шест дана узастопно, барел брент нафте је данас најскупљи од 25. марта.

Барел је на нивоу од око 117 долара и на путу да забележи највећи недељни скок цене од априла, а погуран страхом купаца од смањења понуде због могуће забране ЕУ на увоз руске нафте, те растом тражње за горивом у САД уочи летње сезоне.

Влада Србије је јуче донела одлуку којом се привремено смањење акциза на оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља продужава до 30. јуна ове године.

Како је саопштено, ова одлука донета је у циљу редовног снабдевања тржишта дериватима нафте, очувања стандарда грађана и привредне стабилности, а имајући у виду актуелну ситуацију са ценом сирове нафте на светском тржишту и њену тенденцијуу даљег раста која негативно утиче на макроекономску стабилност у земљи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс