Свет

ВЕЛИКИ ОБРТ! НАТО условио Швеђане и Финце – ништа од кандидатуре док не испуне овај захтев

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је рекао да Финска и Шведска неће постати чланице уколико не испуне тахтеве Турске.

Финска и Шведска вероватно неће постати кандидати за чланство на предстојећем самиту алијансе који траје од 28. до 30. јуна уколико не испуне захтеве Турске, саопштио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре са шпанским медијима у четвртак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф НАТО-а је признао став Анкаре против прихватања Шведске и Финске у блок и позвао на разговор и решавање забринутости и захтева Турске.

Анкара се противила приступању две нордијске земље војном савезу предвођеном САД, наводећи њихову подршку оним што Турска сматра терористичким организацијама, односно Курдистанској радничкој партији и Гуленовом покрету. Турска захтева да ове две нације примене исту терористичку ознаку за ове групе и изруче људе повезане са тим организацијама.

– Ниједна земља није толико патила од терористичких напада као Турска. Турска је важан савезник и када савезник има забринутости о томе треба разговарати и проблем решити – рекао је Столтенберг.

Он је напоменуо да се тако ради у НАТО-у, подсећајући да је статус кандидата за чланство Републике Северне Македоније одуговлачен више од 10 година због вета Грчке, која је навела забринутости сличне турској, и да је то питање на крају решено.

– Шведска и Финска могу да учествују као земље гости на Самиту НАТО-а који ће се одржати у Мадриду, али ако не одговоре на захтеве Турске пре 28. јуна, биће тешко да испуне своју жељу да постану земља кандидат – рекао је Столтенберг, истакавши да жели да ово буде „брз процес” и да за то има још довољно времена.

Обе нордијске државе одлучиле су да раскину са својом историјом неутралности 15. маја, наводећи рат у Украјини као мотивацију да се придруже НАТО-у. Њихове кандидатуре за чланство поздравили су Вашингтон и његови европски савезници у НАТО-у, међутим, Турска и Хрватска су запретиле да ће опструисати апликације уколико се не реше њихови проблеми националне безбедности.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс