Свет

Велики обрт! ОВА ЗЕМЉА ИПАК НЕ УЛАЗИ У НАТО? Стигла оштра порука

Владајућа политичка партија Шведске је наводно подељена око тога да ли да се придружи НАТО-у, пошто је женско крило социјалдемократа позвало да земља остане војно неутрална. Аника Страндхал, министарка за климу и животну средину, рекла је за стокхолмски лист Свенска Дагбалет да се женска фракција ове странке противи придруживању НАТО-у.

Фракција има „дугу историју и борбу у питањима која се тичу мира, разоружања, детанта и војне слободе савеза“, рекла је Страндхал, која је председница федералног одбора женског крила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ми у савезном одбору одлучили смо да останемо у складу са нашим одлукама Конгреса да Шведска треба да буде војно вансврстана и да стоји изван НАТО-а – додала је она.

Аникини коментари означавају први велики политички отпор против предлога да Шведска поднесе захтев за чланство у НАТО-у и они долазе непосредно пре оцене безбедносне политике земље која би требало да буде објављена до 13. маја. Планирано је да коалициона влада одлучи о том питању до 24. маја, након што је министарство спољних послова издало изјаву о ставу.

Друга кључна личност у Риксдагу, лидер шведских демократа Џими Акесон, рекао је прошлог месеца да ће препоручити његовој десничарској опозиционој странци да се залаже за улазак у НАТО ако суседна Финска поднесе захтев за чланство у алијанси. Акесон се дуго противио одустајању од војне независности Шведске, као и већина Швеђана, али је јавно мњење почело нагло да се мења након што је Русија покренула своју војну офанзиву на Украјину у фебруару.

Истраживање које је прошлог месеца спровео Новус показало је да се 51 одсто Швеђана залаже за придруживање западном војном блоку, што је први пут да је анкетар пронашао већинску подршку кандидатури за НАТО. Слично томе, анкета коју је спровела медијска кућа ИЛЕ показала је да је рекордних 62 одсто Финаца за чланство у НАТО-у, након што су претходне студије показале да се већина људи противи придруживању блоку.

Шведска има двовековну историју војне неутралности, пошто је била ван ратова од 1814. године. Финска је задржала своју неутралност од краја Другог светског рата.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг обећао је да ће брзо добити одобрење за Шведску и Финску ако те две земље поднесу захтев за придруживање алијанси. Шведска премијерка Магдалена Андерсон рекла је прошлог месеца да јавни референдум о том питању неће бити неопходан ако Риксдаг одобри понуду.

Неки светски лидери, попут кинеских званичника и јужноафричког председника Сирила Рамафозе, сугерисали су да је НАТО подстакао кризу у Украјини прекршивши обећања против ширења на исток након завршетка Хладног рата 1991. Папа Фрања рекао је у уторак да је „лајање НАТО-а на руска врата“ могла да изазове одлуку Москве да крене у офанзиву.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс