Свет

Велики обрт! ПРИХВАТАЈУ РУСКА ПРАВИЛА? Све више земаља ЕУ крши санкције према Русији

И док европски званичници спорадично истичу да би плаћање руског гаса у рубљама представљало кршење санкција против Русије, списак европских држава које су прихватиле нове услове плаћања Русији, све је дужи.

Цела прича иде у правцу да је сад и више него јасно колико су опречне изјаве из Брисела о томе да ли плаћање руског гаса у рубљама представља кршење санкција ЕУ или не.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичне европске институције више пута су упозориле да такво понашање „није прихватљиво“, али више пута смо могли да чујемо и збуњујуће поруке. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен упозорила је компаније да се не повинују руским захтевима да гас плаћају у рубљама, јер се, како је навела, континент бори за уједињен одговор Москви, уз оцену да је јединствен европски фронт већ на тесту.

У прелиминарном писаном правном упутству које је приватно послато земљама, Комисија је упозорила да би начин плаћања гаса „довео до кршења“ санкција ЕУ.

Међутим, у априлу је објављено упутство Комисије компанијама да санкције ЕУ – не забрањују отварање рачуна код Гаспромбанке“. Ипак, сугерише се да би купци могли да затраже од руске стране да „испуне своје уговорне обавезе на исти начин као и пре усвајања Уредбе“.

И упркос захтевима за прецизнијим информацијама, ажуриране писане смернице Комисије касније у априлу не помињу да ли ће рачуни у рубљама прекршити санкције ЕУ.

С друге стране, седам европских држава прихватило је нове услове плаћања руског гаса и отворило је два рачуна у Гаспромбанци, а 11 земаља је обавестило Гаспром да то не прихвата.

До сада су у три земље ЕУ престале испоруке руског гаса због одбијања њихових енергетских компанија да испоштују руско правило. Газпром је 27. априла у драматичној ескалацији затворио славине Пољској и Бугарској, после претњи да ће прекинути испоруке ако уплате не буду извршене у рубљама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс