Свет

Велики обрт! ПРИХВАТАЈУ РУСКА ПРАВИЛА? Све више земаља ЕУ крши санкције према Русији

И док европски званичници спорадично истичу да би плаћање руског гаса у рубљама представљало кршење санкција против Русије, списак европских држава које су прихватиле нове услове плаћања Русији, све је дужи.

Цела прича иде у правцу да је сад и више него јасно колико су опречне изјаве из Брисела о томе да ли плаћање руског гаса у рубљама представља кршење санкција ЕУ или не.

Званичне европске институције више пута су упозориле да такво понашање „није прихватљиво“, али више пута смо могли да чујемо и збуњујуће поруке. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен упозорила је компаније да се не повинују руским захтевима да гас плаћају у рубљама, јер се, како је навела, континент бори за уједињен одговор Москви, уз оцену да је јединствен европски фронт већ на тесту.

У прелиминарном писаном правном упутству које је приватно послато земљама, Комисија је упозорила да би начин плаћања гаса „довео до кршења“ санкција ЕУ.

Међутим, у априлу је објављено упутство Комисије компанијама да санкције ЕУ – не забрањују отварање рачуна код Гаспромбанке“. Ипак, сугерише се да би купци могли да затраже од руске стране да „испуне своје уговорне обавезе на исти начин као и пре усвајања Уредбе“.

И упркос захтевима за прецизнијим информацијама, ажуриране писане смернице Комисије касније у априлу не помињу да ли ће рачуни у рубљама прекршити санкције ЕУ.

С друге стране, седам европских држава прихватило је нове услове плаћања руског гаса и отворило је два рачуна у Гаспромбанци, а 11 земаља је обавестило Гаспром да то не прихвата.

До сада су у три земље ЕУ престале испоруке руског гаса због одбијања њихових енергетских компанија да испоштују руско правило. Газпром је 27. априла у драматичној ескалацији затворио славине Пољској и Бугарској, после претњи да ће прекинути испоруке ако уплате не буду извршене у рубљама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031