Србија

ВЕЛИКИ ПРИТИСАК ИЗ ЕУ! Србија под хитно да се придружи санкцијама Русији!

Шеф дипломатије ЕУ Ђузеп Борељ позвао је  Србију да што је пре могуће убрза своје усклађивање са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, и примени санкције које су ЕУ и остале земље Западног Балкна усвојиле у вези са ратом у Украјини.

– Министри спољних послова ЕУ изразили су јасно очекивање од партнера и будућих чланица ЕУ да се посвете заједничким вредностима и заједничкој спољној и безбедносној политици. Они који то нису још урадили, а Србија је једна од њих, требало би, што је пре могуће, да убрзају своје ускладјивање и примене санкције. Ми разумемо потешкоће и вреднујемо чињеницу да су сви они гласали против Русије у Генералној скупштини УН, али ми очекујемо од кандидата и наших партнера да се у поптпуности ускладе са нашом спољном политиком – поручио је Борељ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Борељ је након састанка Савета ЕУ, којем су присуствовали и шефови дипломатија западнобалканске шесторке, поздравио стратешке и храбре одлуке оних партнера који су се у потпуности ускладили са спољном политиком и санкцијама ЕУ.

Он тврди да су руска пропаганда и дезинформације широко распрострањење на Западном Балкану и упозорава да у овој ситуацији ни неутралан статус земља кандидата за чланство у ЕУ није у складу са њиховом европском будућошћу.

– Одржавање блиских односа са Путиновим режимом више није у складу са изградњом заједничке бућности са ЕУ. Те две ствари не иду. Неутралност у погледу рата у Украјини је погрешан концепт. Једна земља је напала другу и стављати их у исту раван значи изједначавати напдача и жртву, а то није могуће – закључио је Борељ.

Он наводи да у ЕУ разумеју да на Западном Балкану, када је Москва у питању, постоје проблеми, везе и јавно мњење, али понавља да постоје и ствари које не могу ићи заједно.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг