Србија

ВЕЛИКИ ПРИТИСАК НА СРБИЈУ: Или уведите санкције или нема пара из ЕУ!

Немачки Бундестаг тражи да се државама кандидатима за чланство у ЕУ које одбијају да уведу санкције Русији отежа приступ европским фондовима

Немачка не престаје да притиска Србију да уведе санкције Русији због рата у Украјини, а посланици Бундестага су пред Београд поставили директну уцену: или уведите санкције или више нема пара из ЕУ!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачки парламент тражи од Брисела да се државама кандидатима за чланство у Европској унији које одбијају да уведу санкције Москви отежа приступ европским фондовима!?! Иако се у немачком документу не помиње директно Србија, јасно је да се уцена односи на Београд јер је наша држава једина ‘земља кандидат’ која још није политички заратила са Русијом.

Тачка 19

Бундестаг је, како преноси портал ‘Јуропијан Вестерн Балканс’, EWB овај документ под називом ‘Одбрана мира и слободе у Европи – свеобухватна подршка Украјини’ предложио још почетком маја.

‘Бундестаг је дао смернице влади Немачке за вођење спољне политике и позиције унутар ЕУ када су у питању најновија дешавања у Украјини. Иако се у документу поименце не наводи Србија, једино ће Београд морати да брине бригу о фондовима ЕУ јер је Србија једина држава кандидат са Западног Балкана која се није ускладила са санкцијама Русији. У тачки 19 посланици Бундестага позвали су владу да унутар институција ЕУ предложи и преиспита помоћ из претприступних фондова за кандидате за чланство’, наводи портал EWB.

Коментаришући ове информације, шефица Одбора за финансије и републички буџет Александра Томић каже да ово јесте најава најдиректнијих облика политичког притиска на Србију и председника Вучића.

– Немачка, односно Европа, ускратила би нам развој, али би и себе лишила бројних економских бенефита које има у трговинској размени са нашом државом. Немачке фирме у Србији запошљавају више од 70.000 људи, а наша међусобна трговинска размена износи више од пет милијарди евра. У економији су овакве политичке одлуке увек двосмерне улице. Надамо се да ће постојати довољно разума код политичких европских елита и да ће дефинисати политичке одлуке које ће имати најмање штете по економије земаља Западног Балкана, али и ЕУ – наглашава Томићева.

Политика уцена

Политиколог Александар Павић оцењује да је потпуно очекивано да из ЕУ стижу економске, сад већ и отворене, уцене.

– Приступ разним еврофондовима биће отежан свима у ЕУ и изван ње, јер тај савез тоне у добоку економску и социјалну кризу због сулуде политике санкција против Русије. За ‘привилегију’ да се укрца на ЕУ брод који тоне Србији се ‘великодушно’ нуди да се одрекне вековног савезника који штити правни статус КиМ унутар Србије и Републике Српске унутар Дејтонског споразума. Заузврат, Европа не нуди апсолутно ништа – само ‘могуће’ чланство једног дана, а можда ни тада… Ако Србија уведе санкције Русији, она ће заправо себи увести санкције, јер без компаративно јефитинијег руског гаса Србија постаје много мање привлачна за инвеститоре, укључујући и оне из Немачке – истиче Павић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс