Спорт

ВИМБЛДОНУ ПРЕТИ КОЛАПС ЗБОГ ОВЕ ДВЕ ОДЛУКЕ

Турнир у Лондону почеће 27. јуна, а завршиће се 10. јула

Најбоље пласирани британски тенисер изразио је забринутост да би бројни тенисери могли да се одлуче на бојкот Вимблдона, а већ се испоставило да је с разлогом забринут

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Други гренд слем у сезони играће се за престиж и за наградни фонд који је смањен у односу на претходне сезоне, али не и за бодове, па више није превише примамљив за играче и играчице.

Подсетимо, све је почело одлуком Вимблдона, на који је велики утицај имала Влада Велике Британије, да забрани учешће руским и белоруским тенисерима и тенисеркама.

Таква одлука није се свидела великој већини људи у тенису, а АТП је изабрао, вероватно најбољи могући начин да одговори Вимблдону – укинуо је бодове. То значи да тенисери губе бодове које су освојили прошле сезоне без могућности да их одбране, а таква одлука је покренула лавину реакција у тенису.

Док је, после одлуке Вимблдона о суспензији, потенцијални бојкот тог турнира у знак подршке према руским и белоруским играчима, помињан тек с времена на време и то углавном од стране новинара који су постављали питања тенисерима, након што је АТП саопштио шокантну одлуку о укидању бодова, бојкот је реч која се све чешће чује у тениским круговима.

Подсетимо, Новак Ђоковић је остао без шансе да сачува прво место на АТП листи. Он је прошле године освојио титулу, а новим трофејом би могао да задржи тениски трон и након Вимблдона, међутим, сада је извесно да ће изгубити 2.000 бодова и да ће Данил Медведев сигурно преузети лидерску позицију.

Британац, Камерон Нори, 11. тенисер света, поручио је да се плаши да би многи тенисери могли да одлуче да прескоче долазак у Лондон ове године, а да би међу њима могли да се нађу и неки од најбољих тенисера и тенисерки.

Недуго након тога, имамо и прве тенисере који су јавно поручили да не желе да дођу на Вимблдон.

За сада, то су само двојица тенисера, али уколико се настави са отказима, овогодишње издање традиционалног турнира могло би да буде драстично слабије у поређењу са претходним годинама.

Француз Лука Пуј, некада 10. тенисер света, који је због операције лакта и опоравка од исте испао из најбољих 100, поручио је да нема намеру да се појави у „Ол Игленд клубу“.

– Ни на који начин нисам био повезан са том одлуком, али она ми се није свидела. Разумем фрустрацију руских играча и неправду коју осећају, знам да немају ништа са тим, али сада имамо неправду за 240 играча, уместо за 12. Не можемо сви да сносимо последице. Не знам како ће тенисери да реагују – рекао је Пуј, а пренео „Експрес“.

Француз истиче да није једини који се противи одлуци АТП-а.

– То није била једногласна одлука, не знамо чак ни да ли је постојало гласање. У сваком случају, сви играчи с којима сам причао се противе томе. Укинут је жар са турнира. Не верујем да ће Вимблдон дозволити да остане на овоме. Прво сам одлучио да нећу да играм на Вимблдону, а онда сам рекао себи: Не, то је ипак гренд слем, ићи ћеш. И пријавио сам се за турнире на трави, али мислим да ипак нећу ићи – закључио је Пуј.

На нешто занимљивији начин о томе је причао Фабио Фоњини, Италијан познат по бурном темпераменту и изјавама које и те како дижу прашину.

– Знате да иначе немам сјајно мишљење о трави. Чуо сам и да ће наградни фонд бити смањен, ако се то деси, радије бих ишао на одмор на Форментеру – поручио је Фоњини.

То није први пут да тридесетчетворогодишњи Италијан на негативан начин прича о Вимблдону, а свет тениса и даље памти његов пораз против Тениса Сандгренда 2019. године, када је упао у проблеме након што је рекао следеће: Желим да бомба експлодира у овом клубу.

Касније се због тога извињавао, а по свему судећи, на овогодишњем гренд слему у Лондону га нећемо гледати.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс