Свет

Влада Русије почела процес једностраног повлачења из више међународних организација

Влада Русије почела је процес једностраног повлачења из више међународних организација, укључујућу Светску трговинску организацију (СТО) и Светску здравствену организацију (СЗО), изјавио је данас заменик председник државне Думе Пјотр Толстој.

Поново ћемо размотрити наше међународне обавезе и уговоре од којих сада немамо никакву корист, већ само директну штету. Министарство спољних послова послало је у Думу списак тих уговора и ми ћемо га анализирати и предложити да се повучемо из њих, рекао је Толстој, преноси Политико.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он није навео о којим се све уговорима ради, али је рекао да је наредни корак излазак из СТО и СЗО, „које су занемариле све обавезе према Русији“.

Европске чланице СЗО су 10. маја подржале резолуцију којом се та организација Уједињених нација позива да донесе одлуку о премештању европског седишта Канцеларије за незаразне болести из Москве и да привремено суспендује све регионалне састанке који је требало да се одрже у Русији.

Помоћник руског министра здравља Андреј Плутницки тада је изјавио да усвајање такве резолуције представља грубо кршење Статута СЗО.

Предлог о повлачење из СТО у Думи је дат још у марту, након што је група западних земаља одлучила да Русији укине трговинске повластице због инвазије на Украјину.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Фонет