Србија

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО НАКОН РАЗГОВОРА СА ЛАМБРЕХТ: Пред Србијом су тешка времена (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са немачком министарком одбране Кристин Ламбрехт, која борави у посети Западном Балкану.

Састанак Вучића и Ламбрехт у Палати „Србија“ почео је око 12.30, и потрајао је око сат и по времена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић се са немачком министарком одбране састао одмах по повратку из Берлина где је разговарао са канцеларом Олафом Шолцем и министарком спољних послова Аналеном Бербок.

– Пре 8 година Немачка је била партнер број 4 нашој земљи, данас је број 1 – рекао је Вучић.

Како је додао, било је речи о сарадњи у области одбране.

– Рекао сам министарки да ће Србија да чува мир и стабилност. То је наша политика и опредељење – рекао је Вучић, додавши да две земље имају бројне могућности за сарадњу у овој области, као и да су потписани документи који ће је омогућити.

Додаје да је било речи и о сукобу у Украјини, и да постоји сагласност о његовој природи.

– Ламбрехт ми је пренела на учтив начин очекивања и захтеве Немачке и ЕУ о понашању Србије у будућности. Говорио сам каква је позиција Србије, разговорима са Приштином, и захвалио се Немачкој што је синоћ организован сусрет са Аљбином Куртијем, ма како да смо разговарали – навео је он.

Рекао је да је било речи и о сукобу у Украјини, да постоји сагласност о његовој природи.

Казао је да је разговарао са Ламбрехт и о преговорима са Приштином. Најавио је и да ће се сутра после подне обратити грађанима, да ће говорити о тренутној ситуацији.

– Мораћемо да се ослањамо и да видимо какву подршку, иако имамо даље стабилне финансије, шта можемо да очекујемо. Имате сваки дан по једну земљу која најављује да ће завршити годину са рецесијом, које дижу камате – казао је Вучић.

„Верујем у европску будућност“

Како је додао, „важно је да разговарамо, отворено, да будемо фер и поштени, па макар се и свађали“.

– Ја верујем у европску будућност, али и у добре намере наших немачких партнера – рекао је Вучић, додавши да ће Србија да чува мир и стабилност, као и да је пружио и личне и гаранције државе да ћемо се тако понашати.

Говорећи о Косову, он је казао да „мора да се пронађе компромисно решење, јер је оно једино које ће да очува мир, а не решење које ће да буде наметнуто“. Наводи да се Косовом треба да се пронађе компромисно решење, а не неко решење које би стопроцентно волели Срби или Албанци.

– Компромисно решење једино ће да очува мир у наредних 50 и 100 година, а не решење које ће да буде наметнуто. Пред Србијом су теска политичка времена, али верујем да ћемо успети да опстанемо и будемо поуздан партнер свакоме од наших пријатеља на западу и будемо коректни према свима и да се придрзавамо медјунродног јавног права и да се понашамо ни по бабу ни по стричевима – поручио је Вучић.

„Србија се није сакрила“

Немачка министарка одбране рекла је да су мир, слобода и територијални интегритет темељ на којем се сарађује у ЕУ. Како је рекла, Немачка не води разговоре да би извршила притисак, већ зато што жели да да допринос да се Западни Балкан стабилизује.

– Србија се јасно позиционирала у односу на ове вредности. Оне су важне када је важно приступање Унији – рекла је она.

Казала је и да је жеља и нада Немачке да ће процес нормализације у односу на Косово добити нови замах.

Упитана о томе да ли се може водити политика компромиса, у ондосу на Украјину, она је рекла да је поздрављено што је Србија преузела став када је реч о рату у Украјини.

– Србија се ту није сакрила, и то треба поздравити, назвала га је оним што јесте: рат који крши међународно право.

Како је рекла, „сви доживљавамо рат усред Европе, рат који је био незамислив за било кога, а поготово у овом региону, где сви знају шта то значи и какве су последице сукоба“.

– Нападачки рат Путина на Украјину нам је показао колико је важно да ми који делимо исте вредности, да се залажемо за њих, да их појаснимо – рекла је Ламбрехт.

„Уђите у наше ципеле“

Вучић се на то надовезао, и додао да је више хиљада пута говорио о територијалном интегритету БиХ. Рекао је и да би било добро да једна суверена земља има право да понекад исказе своје резерве по одређеним питања.

– Уђите мало у наше ципеле, и вратите се у деведесете године. Данас говоримо о територијалном интегритету БиХ и Украјине, али тада никога није било брига и није интересовало то што је једна територија издвојена из суверене, међународно признате државе – рекао је Вучић.

Како је додао, „разумем шта је политика силе и знам колико смо мали, и кроз шта смо прошли“.

– Одлично знамо на ком путу се налазимо, само вас молим за мало поштовања за ову земљу у којој је 82 деце убијено током агресије 1999. године. И нама су наса деца важна и вредна, молим да имате то у виду – одговорио је Вучић на питање медија.

Он је објаснио да зато Србија има резрве и према санкцијама јер је била под санкцијама, али да је апсолутно сагласна са свим што је рекла министарка Ламбрехт о правној природи сукоба у Украјини и оном што се збива у региону.

Како је додао, пред Србијом су тешка времена.

Ламбрехт је пре састанка са Вучићем, разговарала са министром одбране Небојшом Стефановићем.

Она ће након Београда посетити Пришитну, а јуче је боравила у Сарајеву.

Извор: Блиц