Србија

ВУЧИЋ СЕ УЖИВО ОБРАТИО: Биће ово најтежа зима у последњих 50 година

Биће много тешко. Имате два проблема – енергенте и храну. Уз све то проблем инфлације, појаснио је председник

АЛЕКСАДРУПОЛИ – Председник Србије Александар Вучић борави у једнодневној посети Грчкој, где је присуствовао обележавању почетка радова на изградњи терминала течног природног гаса (ЛНГ) у Александруполију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након свечаности, председник Србије се обратио новинарима уживо из Грчке.

– Немачка је озбиљна земља и припрема се за оно што долази. Ово ће за целу Европу бити најтеже зима у последњих 50 година за целу Европу. Имате два кључна проблеме енергенте и храну, а уз то инфлацију. Добро је да немамо високу стопу јавног дуга. Хране ће бити довољно, ми нећемо имати проблема у крајњој инстанци, али мора много тога да се уради – навео је Вучић.

Ко вам прича да ће да буде дивно и сјајно – неће

Ко вам прича да ће да буде дивно и сјајно – неће. Биће много тешко. Имате два проблема – енергенте и храну. Уз све то проблем инфлације.- Много тешких ствари је пред нама да бисмо обезбедили зиму за наше грађане.

Е, то је наш избор! Да Србија буде самостална и независна

Вучић је одговорио на питање о писању хрватских медија по којима је Србија сатерана у ћошак и од стране Москве, Европе и Америке.

– Они не разумеју једну ствар, а то је да је политика избор. Избор Србије је да буде самостална и независна. То је наш избор. Е у томе се разликујемо – поручио је шеф државе.

Братски разговор са Мицотакисом

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је данас у Грчкој имао „братски разговор“ с премијером Киријакосом Мицотакисом о више тема. „Пријатељски, и усудио бих се да кажем, готово братски разговор са Киријакосом Мицотакисом о свим важним темама и билатералним односима. Ускоро га очекујем у Београду“, написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић је уз поруку објавио и фотографију на којој се види како седи са Мицотакисом за столом у ресторану. Њих двојица су данас, са премијерима Северне Македоније и Бугарске, Димитром Ковачевским и Кирилом Петковом, и са председником Европског савета Шарлом Мишелом, присуствовали почетку изградње терминала за течни природни гас (ЛНГ) у лучком граду Александруполису.

Вучић је раније данас захвалио Мицотакису што је позвао Србију на догађај у Александруполису, уз фотографије са присутним лидерима. „Много Вам хвала, драги пријатељу, што сте позвали Србију на догађај важан за цео регион. Изузетна ми је част да присуствујем обележавању почетка радова на изградњи терминала за течни природни гас (ЛНГ) у Александруполису“, навео је Вучић на Инстаграму.

– Захвалан сам на подршци премијерку Мицотакису. Не очекујем никаква непријатна изненађења. Разговарали смо о свим важним темама, Украјини, Бриселу, европском путу Србије. Разговарали смо о нашим билатералним односима.

– Добро је што смо били овде. Задовољавамо своје потребе са различитих страна. Верујем да ћемо у годинама које долазе обезбедити нормалан и пристојан живот нашим грађанима.

Вучић је одговорио на питање о писању хрватских медија по којима је Србија сатерана у ћошак и од стране Москве, Европе и Америке.

– Они не разумеју једну ствар, а то је да је политика избор. Избор Србије је да буде самостална и независна. То је наш избор. Е у томе се разликујемо – поручио је шеф државе.

Око енергената ће бити много тешко

Морају се обезбедити довољне количине ђубрива, више немамо уреу, њена цена је скочила, због раста цене гаса…Милион ствари има да се уради. Око енергената ће бити много тешко – навео је Вучић и додао да тек крећу преговори са руском страном око гаса… 99 одсто гаса у наредних неколико година ћемо добијати из Русије и даље. Морамо много тога да урадимо да бисмо обезбедили нормалну зиму за наше грађане. Да ли ћемо успети не могу да обећам, али могу да обећам да ћемо покушати све – рекао је председник.

Вучић је истакао да ће држава покушати да нађе решење да имамо нафту. Према његовим речима, проблеми се гомилају на дневном нивоу.

– Свакако ћемо морати да решавамо проблеме. Сваки дан доноси нове проблеме – истакао је Вучић.

Истина, поштење и одговорност у политици увек се више исплате од манипулације

Одговарајући на питања новинара, он је рекао да је нема ништа против било чијег политичког става, али да није фер што га нису имали у предвечерје изборне кампање. – Можда смо у кампањи направили грешку, али мислим да се истина, поштење и одговорност у политици увек више исплате него манипулације – истакао је председник Србије.

Он је навео да је избор Србије да води политику у интересу наших грађана, а не великих сила. – Верујем да ћемо ту политику моћи да наставимо и у будућности. Од својих политичких наследника ћу инсистирати да воде такву политику – подвукао је Вучић.

О опозицији и санкцијама Русији, састанку са Шолцом, медијима

Вучић је изјавио данас да поштује ставове опозиционих партија о увођењу санкција Русији, али да није фер што те ставове нису изнели пре избора.

„Изгледа да смо само ми били одговорни и да само ја нисам лагао народ. Нисам излазио са јуначким причама, нисам се заклињао у нешто никада и никада, као што нисам говорио ни да хоћемо да бих добијао западну подршку, већ сам говорио оно што мислим и руководио се интересима Србије“, рекао је Вучић ;новинарима из Србије у Грчкој где је данас у посети поводом почетка изградње терминала за течни природни гас (ЛНГ).

Упитан о оцени медија у Хрватској да је „сатјеран у кут“, Вучић је оценио да они „не разумеју да је политика избор“.

„С лакоћом могу да изаберем њихову страну и био бих хваљен много више него сви они, али ово је избор Србије да води независну политику у интересу градјана, а не Брисела, Вашингтона или Москве“, рекао је Вучић и додао да очекује да такву политику Србија води и у будућности.

Изнео је да „има трему“ пред пут у Берлин и да се „плаши разговора“ с новим немачким канцеларом Олафом Шолцом, јер, како је рекао, „не очекује да ће разговор бити лак“.

Вучић је новинарима рекао и да је „лепо чути“ да је Србија напредовала на листи Репортера без граница о слободи медија, али да „не мисли да то најважније“, јер ;“има још много да се ради: да се спусти поларизација у медијима, да будемо отворенији за другачије мишљење – то је важно за нас и за демокртаичност друштва“.

Извор: Курир.рс/ТВ Пинк