Русија

ЗАПАД У СТРАХУ! „Сармат“ на борбеном дежурству, ако Путин НАРЕДИ непријатељ је ГОТОВ!

Планирано је да тестирања најновије руске интерконтиненталне ракете „Сармат“ (колок. назив на Западу – Сатана 2 или СС-X-29) трају током целе 2022. године, док је на јесен планирано и прво борбено дежурство, изјавио је генерални директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин.

– Тестирања ће трајати током целе ове године, иако планирамо да већ крајем ове јесени у борбено дежурство ставимо и прве серијске ракете – објаснио је Рогозин за ТВ канал „Русија 24“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније је Министарство одбране Русије саопштило да је 20. априла с космодрома Плесецк изведено прво лансирање интерконтиненталне балистичке ракете „Сармат“ у оквиру државног програма тестирања.

Рогозин је пре пар дана напоменуо да „само једна интерконтинентална балистичка ракета ‘Сармат’ може да уништи половину обале континента који Русија сматра непријатељскм“.

– Таква ракета може да уништи половину обале континента који нам се не допада због своје агресивне политике – рекао је Рогозин на образовном маратону „Нови хоризонти“.

Војни ресор је објавио да су потврђене све очекиване карактеристике ракете током свих етапа лета, а да су пробни борбени блокови стигли у предвиђену област полигона Кура на Камчатки.

Након завршетка програма испитивања ракетни комплекс „Сармат“ постаће део наоружања Стратешких ракетних снага Русије.

У Ужурској ракетној јединици у Краснојарском крају већ је у току припрема главног ракетног пука који ће управљати новим ракетним комплексом. Напредни комплекс „Сармат“ замениће ракете „Војевода“.

„Сармат“, како су истакли у Министарству одбране, може да погоди мете на великој удаљености, користећи различите путање лета, и гарантовано може да заобиђе све перспективне системе противракетне одбране.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com/rs.sputniknews.com