Свет

Западне земље траже да Украјина уступи своје територије Русији

Михаил Подољак, саветник шефа кабинета председника Украјине Володимира Зеленског, рекао је да је недавно било предлога западних земаља да се територија Украјине уступи Русији.

Подољак је то објаснио речима да проруски лобисти у Европи почињу да дижу главе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Данас нам одређене политичке групе саветују нову агенду: прекид ватре, замрзнути конфликт и предају дела територија зарад мира.

Према његовим речима, не може бити речи о замрзавању сукоба, пошто Украјина „извлачи закључке” из Минских споразума. Он сматра да „геополитички стратези говоре о територијама, али не говоре о људима”.

Подољак је такође најавио неминовност решавања војног сукоба за преговарачким столом. Међутим, према његовим речима, преговори ће бити могући када Русија „трезвено процени ситуацију“.

Михаил Подољак сматра да је најкраћи пут за окончање војног сукоба испорука оружја, санкција и финансијске помоћи Украјини.

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер је 24. маја позвао да се прекину покушаји да се руским трупама у Украјини „нанесе одлучујући пораз“.

Он је такође позвао западне земље да изврше притисак на Украјину да настави мировне преговоре пре него што тренутно стање ствари изазове непремостиви преокрет.

Михаил Подољак је 17. маја најавио прекид преговора Москве и Кијева на иницијативу украјинске стране. Према његовим речима, Руска Федерација не схвата да се непријатељства одвијају „не по правилима и плановима Русије“ и да отпор Украјине расте.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs