Русија Свет

Зауставићемо руског агресора, Путин неће победити

Олаф Шолц је током свог говора поводом Дана победе истакао да Немачка има историјску одговорност да помогне Украјини.

У свом обраћању грађанима поводом Дана победе у недељу увече, немачки канцелар Олаф Шолц упоредио је победу над нацистичком Немачком пре 77 година и рата у Украјини и обећао украјинцима пуну немачку подршку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ја сам дубоко уверен у то да Путин неће победити. Украјина ће опстати, а слобода и сигурност ће победити исто као што су слобода и сигурност пре 77 година извојевали победу над неслободом, насиљем и диктатуром – рекао је Шолц у ТВ говору који је емитован на првом и другом програму јавног сервиса АРД и ЗДФ, преноси Јутарњи лист.

Шолц је у свом говору истакао немачку историјску одговорност када је у питању помоћ Украјини и рекао како је Немачка у Другом светском рату нанела неправду и руском и украјинском народу.

– Немачка је из своје катастрофалне историје између 1933. и 1945. извукла поуку: Никад више! Никад више рат! Никад више геноцид. Никад више страховлада. И ипак се то опет догодило: рат у Еуропи – рекао је Шолц.

Он је чињеницу да Немачка по први пут у својој историји шаље оружје у ратно подручје образложио жељом да се рат заустави.

– Немачка помаже како би насиље стало – рекао је Шолц.

Немачки канцелар је изразио разумевање оних грађана који страхују да би испорука оружја Украјини мога проширити рат и на Немачку.

– Страх нас не сме парализовати. Ми помажемо Украјини у борби против агресора. Да тако не радимо, то би значила подршка агресору и капитулација пред голим насиљем – истакао је он.

Немачки канцелар је изјаве Владимира Путина, који је агресију на Украјину упоредио с борбом против националсоцијалистичке Немачке, назвао „фалсификовањем историје“.

Он се на крају свог говора захвалио грађанима Немачке на прихватању стотина хиљада избеглица из Украјине.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс