Свет

ЗЕЛЕНСКИ ОДОБРИО! Украјина спроводи паклени план

Кијевска влада је одлучила да одузме имовинска права Сбербанке и инвестиционе компаније и банке ВЕБ.РФ.

Кијевска власт је објавила да ће запленити имовину две велике руске банке у земљи, Сбербанке и ВЕБ.РФ, наводе медији који се позивају на одлуку објављену на сајту Врховног савета Украјине у четвртак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према одлуци Савета за националну безбедност и одбрану Украјине од 11. маја, одобреној истог дана указом председника Украјине, Кијев ће повући 99,8 одсто акција Проминвестбанке (ПИБ) у власништву руске државне корпорације ВЕБ.РФ и 100 одсто акција Међународне резервне банке (МР Банк), у власништву Сбербанке Русије.

Финансијска имовина ће такође бити повучена у облику права на потраживање обавеза ВЕБ.РФ према Проминвестбанки за 0,93 милијарде украјинских гривна (око 30 милиона долара) и Сбербанке Русије према МР банци за 14,9 милијарди гривна (491 милион долара).

Поред тога, биће повучена друга финансијска средства ових филијала руских банака, са изузетком 3 милијарде гривна (98 милиона долара) имовине МР банке, која ће се користити за задовољење захтева њених кредитора.

Дан након почетка рата у Украјини, 25. фебруара, Народна банка Украјине одузела је лиценце двема филијалама руских банака под државном контролом. Потом је 8. априла објављено да је предложена национализација имовине банака, док је шеф НБУ Кирил Шевченко касније рекао да би око 26 милијарди гривна (око 857 милиона долара) из средстава банака могло бити усмерено у државну имовину.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО