Русија

Зеленски планира да преда Пољској западне делове Украјине

Фото: Фејсбук принтскрин

Посланик руске Државне думе Михаил Шеремет изјавио је да украјински председник Владимир Зеленски, схватајући неминовност распада Украјине, жели да њене западне територије преда Пољској.

„Он је схватио да је распад Украјине неминовност, будући да је југоисточни део земље већ у потпуности изгубљен. Због тога се заложио за то да фактички преда Пољској да контролише њене западне територије. Пољској, која је одавно већ планирала да те земље окупира. Данас се очигледно створио одговарајући тренутак да се све то изведе и прикрије наводном бригом о украјинском народу“, казао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеремет је уједно и упозорио Пољску да не предузима непромишљене кораке који би успели да засметају Русији да спроведе до краја план по питању демилитаризације и денацификације Украјине.

„Пољска својом русофобијом и мржњом, као и подршком украјинских неонациста, угрожава целу Европску унију“, додао је.

Претходно је Зеленски најавио да ће Украјина и Пољска потписати споразум о поједностављењу преласка граница рекавши да те две земље не би требало да уопште имају било какве границе или баријере.

Поред тога, како су пренели медији, Зеленски је најавио и да ће Врховној ради поднети нацрт закона којим би се пољским држављанима у Украјини доделио специјални статус.

 

 

 

 

 

 

Фото: Фејсбук принтскрин
Извор: rs.sputniknews.com