Свет

ЗЕЛЕНСКИ УДАРИО НА СРПСКОГ ХЕРОЈА: Речи украјинског председника разбеснеле Србе

Председник Украјине Владимир Зеленски обратио се светским лидерима на Светском економском форуму у Давосу рекавши да је сарајевски атентат потврда да се милиони жртава могу убити са само неколико хитаца.

Председник Украјине је поменуо историјске догађаје који су драматично променили свет, Сарајевски атентат 1914. и Минхенски споразум 1938. који су претходили избијању два светска рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сећамо се, на пример, како само неколико хитаца може довести до милионских жртава попут пуцњаве у Сарајеву 28. јуна 1914. Историја памти колико туге може учинити једна особа ако види да му се не пружа довољно отпора. Било је то, на пример, 1938. године у Минхену – рекао је Зеленски.

Зеленски је тада позвао на додатне санкције Русији.

– Сада је време да дамо одговор. Све руске банке морају бити санкционисане без изузетка, одсечене од сваког приступа технологији и свих комерцијалних веза – рекао је украјински председник.

Он је додао да се мора извршити максималан притисак да сваки агресор зна последице својих поступака и позвао да се сва руска имовина у иностранству заплени и стави у посебан фонд за погођене ратом.

– Ако агресори изгубе све, имаће мање мотивације да почну ратове – рекао је Зеленски.

Извор: Клиx.ба