Србија

ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ЗАПАЊИО СРБИЈУ: Раде оженио сина, па убио младу и још петоро сватова

Фото: Твитер принтскрин

Раде Шефер из Сенте је пре тачно седам година, 17. маја 2015. године, дан након венчања сина Властимира, убио шесторо људи у Мартоношу. На списку жртава помахниталог Шефера нашли су се његова бивша супруга Рожа, таст и ташта Јене и Гизела Траћик, снаха Наталија Бајтаи и њени родитељи Шандор и Каролина.

Крвави пир започео је у селу Ором, где је убио родитеље своје супруге, а потом отишао у Мартонош и у кући Бајтаија запуцао по још буновним гостима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Смрт је за длаку избегао његов син Властимир, пошто му је нестало метака, а помахниталом убици пресудио је муж његове свастике Емануел Дањон, након што је Шефер ранио његову супругу. Француски држављанин Шефера је убио ударцем столицом у главу, а није му суђено јер је злочин извршио у нужној одбрани.

„Повукао се у себе због страшне судбине која га је задесила“

Гергељ Хорват, председник савета месне заједнице Мартонош, за Курир се присетио трагедије у њиховом месту. Како је појаснио, Властимир Шефер и његов брат давно су, после масакра, напустили овај крај, а у селу виђају Жолта Бајтаија, који је у секунди тог дана остао без родитеља и сестре, која се удала само дан раније.

– Кажу да време лечи све, али је сигурно најтеже Жолту. Након школовања на Вишој техничкој школи у Суботици, запослио се у том граду. У међувремену је нашао сродну душу, не могу да вам потврдим да ли се се венчали, али живе заједно. Жолта слабије виђам јер ради у Суботици. Повукао се у себе и баш због тога и страшне судбине која га је задесила, морам да кажем да ми је заиста драго што има неког поред себе – рекао је Хорват:

– Његов стриц Петер Бајтаи с породицом живи овде у Мартоношу, а након убиства родитеља и сестре, Жолту је најближи. Управо ће они посетити вечне куће Наталије, Шандора и Каролине на локалном гробљу. Осим најмилијих, помену увек присуствују кумови и пријатељи – каже Хорват.

Сви памте КРВАВИ 17. МАЈ

Како каже, Мартонош још памти тај крвави 17. мај.

– Најблаже речено, било је страшно. Мештани су били у шоку и преплашени када се пронела вест о масакру у Орому и нашем селу – каже он.

Крвави пир тог злокобног 17. маја 2015. године, Шефер је започео у Орому, где је убио таста Јенеа Траћика (74) и ташту Гизелу (68).

После злочина одвезао се у тридесетак километара удаљени Мартонош, до куће свог несуђеног пријатеља, где су сватови спавали и убио тек добијену снају Наталију (25), њене родитеље Шандора (52) и Каролину (43) и своју бившу супругу Рожу (47).

Разјарени убица тешко је ранио и младину тетку Наталију Дањон, после чега га је њен супруг, француски држављанин Емануел Дањон, усмртио ударцима столицом и тиме спречио да настави покољ.

Радету, причали су мештани тад, није била по вољи синовљева изабраница, а није могао ни да се помири са одлуком његове супруге да га заувек напусти

Извор: Курир