Русија СРБИЈА ЈАВЉА

ЕКСКЛУЗИВНО! ИСПЛИВАЛИ НОВИ ДЕТАЉИ О ПУТИНУ И ЈЕДНОЈ МИСТЕРИЈИ: Прочитајте целу причу

Новинарска истрага мистериозног нестанка тоне кокаина заплењене деведесетих година у Русији довела је до нових открића.

 
Нешто више од тоне кокаина заплењено је у Санкт Петербургу 1993, кад је актуелни председник Русије Владимир Путин био на челу спољних послова у градском већу, али је пошиљка након тога нестала. Сада је истрага Радија Слободна Европа (РСЕ) открила нове детаље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На мутом снимку који је те године направила руска обавештајна служба, а који је касније био емитован на израелској државној телевизији приказана је “највећа заплена кокаина у историји Русије”.

Виктор Черкезов, високи безбедњак из Санкт Петербурга, након тога је на конференцији за штампу поздравио велики успех власти. Најавио је да ће се заплењени кокаин користити у медицинске сврхе, али пошиљка је потом – нестала, наводи РСЕ.

Новине које води Черкезова супруга тврдиле су да је кокаин “пренамењен за медицинске сврхе” на тајној локацији. Али, како наводи РСЕ, новинар који је написао тај чланак признао је да је имао повез преко очију на тој локацији и није известио да је видео кокаин.

Черкезов је био близак са Путином, који је у то време био на челу комитета спољних послова у Санкт Петербургу. Заједно су служили у КГБ-у а кад је Путин постао шеф ФСБ, наследнице совјетске службе безбедности, 1998, поставио је Черкезова за свог заменика.

У документарном филму из 1996. Путин је говорио о њиховом блиском односу. Питали су га да преиспита како би Черкезов могао да одговори на то питање.

– Како бих погодио одговор који је дао генерал Черкезов са којим имам веома добре личне односе, то би значило да бих морао да га окарактеришем. А ја не бих желео да карактеришем људе које знам и који имају одређени углед – рекао је тад.

РСЕ наводи да је мистерија несталог кокаина од тада била предмет неколико новинарских истрага и много спекулација. Човек који је напустио КГБ 2015. тврдио је да је Путин био укључен у шверц дроге. Британским инспекторима у истрази о смрти бившег агента ФСБ Александра Литвињенка, отрованог полонијумом у Лондону 2006, да је он имао доказе о Путиновој умешаности.

То никада није доказано, истиче РСЕ, додајући да је њихова истрага бацила ново светло на дешавања иза завесе током раних година Путиновог успона на власт.

– Као што знате, Русија је 1991-92. имала велики проблем. Било је много корупције и много проблема у Русији, било је лако корумпирати царинике – рекао је у ексклузивном интервјуу за РСЕ Шемтов Михтави који је шест година провео у израелском затвору јер је учествовао у шверцу пошиљке кокаина.

Михтави је био члан израелске банде и касније је написао књигу о томе, “Операција Акапулко”.

Дошао сам у Hоландију, тамо сам тражио једног пријатеља. Он је је упитао да средим слање контејнера кокаина из Колумбије у Русију. Требало је да добијем негде између четири и пет милиона долара – испричао је Михтави РСЕ, додајући да је носио документацију за испоруку кокаина.

Дрога у конзервама меса
Дрога је била сакривена у конзервама млевеног меса које је наводно наручено из канцеларије градоначелника Санкт Петербурга. Никада није доказано да су градоначелник Анатолиј Собчак и његов заменик Путин знали шта је заиста у пошиљци. Али, Михтави сматра да је Собчак знао.

– Немам доказе за то. Али Анатолиј Собчак, он је знао. Требао је да добије неке паре од тога – рекао је Михтави, додајући да то “не може 100 одсто да гарантује”.

– Али, можете да видите адресу, пише да је (пошиљка) упућена санитарном одељењу градоначелникове канцеларије у Санкт Петербургу – истакао је Михтави, односећи се на адресу наведену на папирима на коју је контејнер требало да стигне.

Михтави је указао да полиција у Санкт Петербургу, ако има сада тај документ, може погледати у књиге, видети папире и адресу испоруке.

Власник царинског терминала и возач
РСЕ истиче да претходно необјављени документи израелске полиције наводе још једног осумњиченог, Оскара Доната, познатог бизнисмена из Санкт Петербурга који је ухапшен али је касније пуштен услед недостатка доказа. Кокаин је наводно био упућен на Донатов приватни царински терминал регистрован код одељења за спољне послове Санкт Петербурга, убрзо након што је Путин доспео на његово чело. Документи такође помињу возача у Санкт Петербургу, Василија Диденка којег је унајмио један од Михтавијевих саучесника.

– Директори компаније су посећивали Доната сваки дан у хотелу. Доносили су му кофере препуне кеша. Чак га је и Собчак посетио… Он је такође позвао Собчака. Свако је био на продају у то време – рекао је он РСЕ.

– Донат није имао само један аутомобил, имао их је неколико. Путовао је са телохранитељима, полиција га је штитила – додаје.

Черкезов на челу борбе против наркотика
Донат је јавно рекао да је разговарао о послу са Собчаком. Од тада су оба човека умрла док је Путин прешао на веће ствари, како наводи РСЕ.

Током првог мандата именовао је Черкезова за главног руског званичника за борбу против наркотика. На конференцији за штампу 1993. Черкезов је рекао да ће бити суђења повезаног са случајем нестале пошиљке. Али, до тога није дошло.

– Предали смо велику количину докумената у вези случаја Израелу. Све се одразило на казне изречене у Израелу – рекао је Сергеј Јаковљев, виши истражитељ ФСБ.

РСЕ наводи да ФСБ није одговорио на многа питања која су упутили везано за случај.

Извор:Блиц